Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Fossilgas slutar kallas naturgas

  Rysk fossilgas är en "hållbar investering" enligt Europaparlamentet. Foto: PxHere / CC0

  Fossilgas består till minst 70 procent metan och är ett fossilt bränsle. Ändå kallas det ofta naturgas, även i lagtext. Nu fastställs dock fossilgas som rekommenderat ord i statens språkvård ISOF:s termlista.

  Det kommer fortfarande inte vara språkligt fel att kalla gasen för naturgas i Sverige, men nu blir fossilgas det rekommenderade ordet enligt statens språkvård. ISOF:s hållbarhetsgrupp motiverar beslutet med att diskussioner om ordet både uppkommit i deras grupp och i samhället.

  Många tycker att, vad konstigt, naturgas? Man missförstår och tror att det är kanske synonymt med biogas. Natur som förled ger liksom en sorts positiva konnotationer till någonting som är hållbart, någonting som är väldigt bra, vi ska satsa på naturgas. Då är fossilgas faktiskt tydligare, säger Åsa Holmér, språkvårdare i fackspråk och terminologi till Vetenskapsradion.

  I Finland pågår en liknande diskussion.

  Våra tankegångar går lika som i Sverige, att naturgas kan uppfattas som en förskönande benämning som man dessutom kan blanda samman med biogas. Vi kom fram till ska att vi göra lika i Svenskfinland och använda ordet fossilgas parallellt med naturgas, säger journalisten Peter Buchert på Hufvudstadsbladet till Yle.

  Fossilgas införs bara som en synonym till naturgas i Finland, och inte som rekommenderad användning. Lagstiftningen i Finland innehåller över trettio lagar som nämner naturgas, medan ingen nämner fossilgas, vilket man enligt Yle tar hänsyn till.

  Fossilgas används som drivmedel, för att producera elektricitet och för uppvärmning.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.