Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Framtidens boende byggt av framtidens byggarbetare

  Foto: Public Domain

  Det klimatsmarta boendet, byggt av gymnasieungdomar, är nu till salu. Projektet har också gjort att fler söker sig till bygg-programmet.
  Elever på Alströmersgymnasiets bygg- och elprogram i Allingsås, har byggt CO2mpakt-huset som en del i sin praktik. Huset, med solceller på taket, är självförsörjande på el åtta månader om året. Det är dessutom byggt helt av hållbara material.
  Projektet görs ihop med Passivhuscentrum och har fått mycket uppmärksamhet. Skolan har fått in fler ansökningar, och fler intresserade tjejer, till höstens bygg-program.

  – Vi utökar nu från 25 platser till 40. Dessutom har vi bjudit in tjejer i årskurs åtta och nio för att visa att byggbranschen är en möjlighet för dem också. Jag tror det är åtta eller nio tjejer som har sökt till hösten, och det är långt fler än vi haft tidigare, säger han.

  Totalt sett över året producerar huset dubbelt så mycket energi som det använder, överskottet kan tillexempel användas för att ladda en elbil, som då skulle kunna köra cirka 1500 mil!

  – Vi har drivit det här projektet för att ge eleverna kunskap om senaste tekniken inom hållbart och energieffektivt byggande, och hoppas att andra skolor i landet ska ta efter. Eleverna är ju nästa generations byggarbetare, dessa kunskaper behöver de ha med sig när de kommer ut i arbetslivet eftersom reglerna för energieffektivitet vid husbyggnation kommer att skärpas, säger Marie Grahn, tillförordnad verksamhetschef på Passivhuscentrum Västra Götaland.

  För 360 000 kronor, exklusive moms, kan huset bli ditt. Eller kanske blir det ett studentboende som förra årets liknande version som köptes upp av SGS studentbostäder.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra