Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Från matrester till biogas i Stockholm

  Foto: Kils Avfallshantering

  Nu vill Stockholm Vatten satsa på att bygga Sveriges största sorteringsanläggning för matavfall. Detta för att kunna uppnå målen med att sortera 50 procent till 2018 och 70 procent till 2020. Trots de ambitiösa målen är Stockholm långt efter många svenska kommuner där det är en självklar del av vardagen att sortera ut matavfall från övriga hushållssopor.

  Matsvinnet i Sverige är stort och kommer från alla länkar i kedjan, från producent till konsument. Det vi som konsumenter kan göra för att minska belastningen på miljö och klimat är en hel del. Att via medvetna val minska den mängd som hamnar i soporna genom att spara rester efter måltiden, inte handla mer än vad som klarar sig tills det tillagas och hellre ta en portion till istället för att behöva slänga mat när man är mätt är några hållpunkter att försöka följa. Men självklart, hur mycket vi än försöker minska matsvinnet är det alltid en del som måste slängas. Istället för att låta det gå till vanliga hushållssopor är det många kommuner i Sverige som väljer att ta vara på matavfallet från hushållen för att satsa på utvinning av bland annat biogas och jordförbättring.

  Nu väljer även Stockholm Vatten att följa efter stora delar av övriga Sverige och planerar därför att bygga Sveriges största sopsorteringscentral i Högdalen. Detta för att kunna uppnå målen med att 50 procent av hushållens matavfall ska kunna sorteras 2018 och 70 procent 2020. Idag sorteras enbart ca 13 procent i Stockholm, efter att dessutom ha åkt till en av anläggningarna i antingen Södertälje eller Huddinge, enligt en artikel för DN.  Stockholm ligger långt efter många andra kommuner vad gäller att ta hand om matrester och använda dem till annat än bara fjärrvärme.

  Sorteringen kommer ske på flera olika sätt. Men en viktig del är ett system med påsar i olika färger där matresterna läggs i gröna påsar som sedan sorteras ut i en sorteringsanläggning, säger Jan Ekwall, chef för avfallsverksamheten på Stockholm Vatten till DN.

  För att sen kunna förvandla matresterna till användbar biogas krävs ytterligare en anläggning som tar hand om själva rötningen. Denna anläggning behöver också byggas, troligtvis i Henriksdal eller Högdalen.

  I bland annat Uppsala finns ett utvecklat system där komposten sorteras separat redan i hushållen för att sen förvandlas till bland annat biogas som driver stadens bussar, fjärrvärme och biogödsel.

  Läs mer om Biogas här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra