Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Fridays for Future samlar mer än 40 000 i Aachen

  Foto: Georg Ku

  Under torsdagen anordnas den första internationella Fridays for Future demonstrationen. Den ägde rum i Aachen i samband med det pågående motståndet mot områdets stora gruvindustri, som samlas under det gemensamma namnet Ende Gelände.

  Arrangörerna väntade sig över 40 000 deltagare från 16 länder, vilket är dubbelt så många som arrangörerna först väntade sig. Siffrorna är baserade på ett pressmeddelande som representanter från Ende Gelände-rörelsen skickade ut under fredagskvällen, samt en deltagare som Supermiljöbloggen talat med som är på plats i Aachen.

  – De flesta har förstått att klimatkrisen har högsta prioritet. Vad vi vill visa är att det krävs radikala grepp för att hejda den globala uppvärmningen, säger en av rörelsens talespersoner.

  Under lördagsmorgonen meddelade Ende Gelände i ett pressmeddelande att 6,000 aktivister blockerat tågspåren till kolkraftverket i Neurath, och har gjort det sedan fredag morgon.

  Detta handlar inte bara om kolkraft. Detta handlar om att förändra ett destruktivt system som är baserad på oändlig ekonomisk tillväxt och exploatering. Vi kämpar för en framtid där människor är mer värda än ekonomisk vinst, säger Sina Reisch, talesperson för Ende Gelände.

  Samtidigt pågår FNs klimatmöte i Bonn ett par mil från Aachen, som är ett förberedande möte inför det stora klimattoppmötet i Chile i december.


  SMB bevakar den internationella klimatrörelsen. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra