Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Friluftskläder – en fara för miljön?

  Foto: Agnes Bondesson (C)

  Mycket av dagens friluftskläder innehåller kemikalier som är både långlivade och svårnedbrytbara i naturen. Greenpeace har gjort en undersökning där de uppmätt betydande halter av kemikaliegruppen PFAS under åtta expeditioner på tre olika kontinenter.

  PFAS, perfluoroalkyl sulfonates, är en grupp kemikalier som har både vatten- och fettavvisande egenskaper och därför ofta används i både friluftskläder och andra produkter. Greenpeace har gjort en undersökning angående användning av PFAS i friluftskläder. I och med att bra friluftsplagg gärna ska vara just vattenavvisande leder detta till att många stora företag fortfarande använder dessa ämnen i sin produktion, vilket i sin tur leder till att de hittas långt ut i naturen, långt från närmsta samhälle. De sprids både vid tvättning, tillverkning och användning av kläderna. Ofta kan man dessutom hitta höga halter av dessa kemikalier omkring flygplatser då ämnena används i bland annat brandskum, något som SMB skrev om i vintras.

  Vissa friluftsföretag har helt fasat ut användningen av PFAS, medan andra är på god väg. Greenpeace uppmanar nu resterande företag att gå samma väg och fasa ut sin användning av PFAS i friluftskläder för att skona miljön.

  Den här industrin använder ofta de här fantastiska naturbilderna i sin marknadsföring och vi tror inte att de här företagen vill vara med och sprida långlivade och i bland till och med skadliga kemikalier via sådana här produkter, säger Therese Jacobson i en artikel för SvD, ekotoxikolog och ansvarig för miljögiftsfrågor på Greenpeace och tillägger: Och vi tror absolut inte att de som köper de här produkterna vill vara med och sprida de här kemikalierna till just den natur som man tycker är så fantastisk.


  PFAS, eller perfluorerade ämnen, är en grupp kemikalier som har de positiva egenskaperna att de är både vattenavstötande och fettavvisande. Detta har industrierna utnyttjat sedan 1950-talet till en lång rad produkter. Det dröjde länge, ända in på 2000-talet, innan man insåg nackdelarna med kemikalierna – de är både långlivade och svårnedbrytbara i naturen.

  På grund av sina egenskaper ackumuleras de i näringskedjorna och kan ge upphov till flera olika problem, bland annat leverskador, försämrad reproduktionsförmåga och försvagat immunförsvar. En undergrupp till PFAS ingår numer i den stora gruppen POP, persistent organic pollutants, vars kriterier är att de:

  1. Är persistenta,
  2. Bioackumuleras i näringskedjan,
  3. Har potential att förflytta sig långt, och
  4. Är giftiga

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.