Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ftalater hittade i stora mängder matprodukter

  Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om att Danmark har infört förbud med vissa typer av ftalater och i Sverige driver miljörörelsen på för att förbud ska införas även här. Ftalater är hormonstörande medel som är förknippade med störning av fortplantningsförmågan. Anledningen till  förbudet i Danmark var att ftalaterna misstänks orsaka missbildade kön hos pojkar och för tidig pubertet hos flickor.

  Det är inte bara i Norden som ftalater är en viktig fråga. En ny undersökning av forskare i USA visar att ftalater hittades i 72 av 72 undersökta matprodukter. En lång radda matprodukter som drycker, kött, grönsaker, mejeriprodukter och spannmål undersöktes. Mängden ftalater varierade kraftigt och den högsta dosen hittades i fläsk. Att ingen produkt saknade ftalater ökar oron för den totala mängd som en person får i sig. Ftalater används i plastförpackningar och eftersom de inte kemiskt bundna i plasten de ingår i sprids de lätt.

  Röster höjs nu för att en kartläggning av hormonstörande ämnen i mat ska göras även i Sverige.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.