Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Gifter från våra kläder skadar tusentals barn

  Foto: PickPik

  I Bangladesh, som är en av världens största textilexportörer, pumpas restprodukterna från textilindustrin rakt ut i miljön. Gifter som arsenik och kvicksilver har spridit sig i dricksvattnet samtidigt som utvecklingsskador hos barn i området har blivit en epidemi, rapporterar Expressen.

  I Bangladesh tillverkas stora delar av tyget till våra svenska kläder. Textilindustrin har fört mycket gott med sig i det fattiga landet och bland annat gett arbete till miljoner människor. Industrin har dock en mörkare sida. Fabrikerna sprutar ut kemikalier som arsenik, natrium, kvicksilver och andra metaller direkt i floden och i grundvattnet.

  Även säkerhetsutrustning saknas för arbetarna, och det är många som får bestående skador av kemikalierna på jobbet.

  I staden Belkuchi i västra Bangladesh, där de flesta familjer lever av textilindustrin, har 8 000 av 100 000 invånare en funktionsnedsättning. Barn med olika former av skador och funktionsnedsättningar finns i varje kvarter. Fenomenet är relativt nytt och verkar vara värst för de yngsta barnen.

  Våra barn drabbas av dövhet, cerebral pares (CP), autism, synfel och andra fysiska handikapp, säger Jahidul Islam, rektor i skolan som har tagit sig an byns funktionsnedsatta barn. 

  Enligt rektorn är det uppenbart att orsaken till skadorna är det förorenade dricksvattnet.

  Enligt den lokala hälsomyndigheten är fenomenet förvånande eftersom de inte känner till vad som orsakar att funktionsnedsättningar har blivit så vanliga. Det skulle kunna vara kvalitén på vattnet eftersom miljön är förorenad av textil- och färgfabrikerna. Luften river i halsen och det ligger en frän doft över floden Jamuna. Några kilometer längre ned rinner den ut i Brahmaputra, som i sin tur ger vatten till miljoner människor i Bangladesh. 

  Trots alla larm från oroliga forskare har myndigheterna varken undersökt problemet eller satt effektiva kontroller för textilindustrins utsläpp. Anledningen till att inga strikta kontroller införs anges vara den mäktiga textillobbyn. Tack vare export över hela världen är textilindustrin den som ger landet pengar.

  Självklart har ni utomlands, som konsumerar textiler, också ett ansvar i att det här åtgärdas, säger borgmästaren av Belkuchi, Asha Noor Bishwash.

  Drygt femtio svenska textilföretag har verksamhet i Bangladesh. Bland de största svenska företagen finns Fristads Kansas Group, Gekås Ullared, Gina Tricot, H & M Hennes & Mauritz AB (H&M), ICA Gruppen AB (ICA Sweden & Hemtex), Intersport AB, Kappahl Sverige AB, AB Lindex, New Wave Group AB, RNB Retail and Brands, Sandryds AB, Stadium Sverige AB, Ted Bernhardtz AB, Unibrands AB and Åhléns.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra