Glaciär kollapsad i Himalaya – över 100 personer befaras döda

*UPDATE 22 FEBRUARI: DN skriver nu om en ny teori där det inte är en glaciär utan istället is och sten till en volym lika stor som 40 Globen arenor som rasat. Massan rasade 2000 meter ned i en floddal och skapade en översvämningsvåg. Sådana ras förväntas bli vanligare i framtiden då den smältande permafrosten gör marken mindre stabil.*
I Himalaya har en glaciär med en volym lika stor som flera Globenarenor kollapsat och fått en damfördämning att brista. Mellan 100-150 människor befaras vara döda.
Det är i distriktet Uttarakhand i norra Indien som katastrofen har skett. BBC rapporterar att flodvågen som skapades av den kollapsade glaciären har förstört människors hus och dammen till vattenkraftverket Rishiganga Hydroelectric Project där över 50 arbetare nu troligtvis har omkommit. Myndigheterna befarar dock att upp till 150 personer kan vara döda.
Till SVT säger glaciärprofessor Per Holmlund vid Stockholms Universitet att han inte vet om de exakta omständigheterna för just den här kollapsade glaciären, men att vi kan förvänta oss att liknande kollapser kommer att bli vanligare i framtiden. Med eskalerande klimatförändringar tunnas glaciärerna ut och då förändras deras hållfasthet.
Uttarakhand ligger i ett område som brukar benämnas som ”The Third Pole”, ett stort geografiskt område som sträcker sig över den Tibetanska platån och bergskedjan Hindu Kush Himalaya. Här finns enorma ytor av glaciärer som näst efter de två polerna innehåller världens största reservoar av färskvatten.
The Third Pole är ursprungskällan för tio av Asiens stora floder och förser därför en fjärdedel av jordens befolkning med vatten. Klimatförändringarna här går upp till tre gånger så snabbt som det globala genomsnittet. Den snabba uppvärmningen här beror mycket på albedoeffekten; den vita glaciärytan reflekterar tillbaka solens strålar, men när glaciärerna smälter bort och en mörkare yta istället kommer fram så absorberas solens strålar och området värms upp ännu snabbare.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till