Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Google och Waze testar samåkningsapp i Israel

  Foto: RideWith/Grafik

  Om projektet funkar bra vill de expandera till hela världen.

  Med ny teknik växer smarta transportlösningar fram. Det är inte längre självklart att du behöver köpa eller hyra en bil för att resa där det saknas kollektivtrafik. Google har börjat undersöka hur de med teknik kan göra transporter mer effektiva och dela mer på bilar, vilket leder till mindre miljöpåverkan. Genom att använda information från den populära googleägda appen Waze (som berättar om olyckor och vilka vägar det är kö på) om vilka sträckor folk åker, kan förare kopplas ihop med passagerare. Den som vill åka till jobbet knappar in sin hem- och jobbadress i appen och den som ofta åker ungefär samma sträcka får en fråga från appen om de kan tänka sig att plocka upp en passagerare.

  Redan idag är det på många ställen möjligt att beställa en traditionell taxi eller boka en Uber-bil via en app. Skillnaden med denna tjänst är att den använder information som Waze har samlat in, för att göra det ännu enklare att matcha förare med passagerare. För att förhindra att tjänsten lockar till sig yrkesförare kan varken passagerare eller förare använda tjänsten fler än två gånger om dagen. Läs mer om tjänsten i den israeliska tidningen Haaretz.

  Om du inte kan vänta på att tjänsten kommer hit, finns i Sverige sedan några år den ideella samåkningsrörelsen Skjutsgruppen, där du kan få eller ordna skjuts via deras hemsida. Undertecknad har provat och rekommenderar det varmt. Deras grundare Mattias Jägerskog har också skrivit kolumn hos oss.

  Att dela på bilar, verktyg och andra saker är en del av kollaborativa ekonomin. Mer generellt om hur den fungerar och förändrar världen kan du läsa här hos DelaEko.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.