Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Greenpeaceaktivister riskerar 15 års fängelse

  Samtliga 30 aktivister som befann sig på fartyget Actic Sunrise kommer att åtalas som pirater, antyder ryska myndigheter. UD har försökt få information om den svenska medborgare som befann sig ombord på fartyget, men utan resultat.

  Rysslands president, Vladimir Putin, har uttalat sig dubbeltydigt om målet. Enligt Svenska Dagbladet menar presidenten att ”aktivisterna inte är några pirater”. Brittiska The Guardian uppger att Putin försöker skylla ifrån sig genom att hänvisa till de blodiga dödskjutningarna i en galleria i Kenya i måndags:

  – Vi visste inte vilka som försökte överta plattformen maskerade till Greenpeace. Med tanke på händelserna i Kenya kan allt hända, hävdade Putin under ett möte om marknadsutvecklingen i Arktis.

  De 30 aktivisterna blev bordade på internationellt vatten, en handling som Greenpeace menar är olaglig. Aktivisterna protesterade mot det ryska företaget Gazproms förberedelser för oljeborrning i Arktis. Frågan om oljeborrning har väckt stort engagemang på grund av sin negativa miljöpåverkan. Arktis är en biologiskt känslig region, och dess isar är väldigt viktiga för jordens klimat.

  Ryska myndigheter är tystlåtna kring vad som kommer att hända med de åtalade. Landet ser dock strängt på medborgerliga protester i allmänhet.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.