Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Greta skolstrejkade i Bryssel och Paris

  greta, klimatstejk Foto: Leonard Lenz

  Under förra veckan åkte Greta Thunberg på stjärnspäckad Europaturné. Klimathjälten talade inför EU-företrädare, träffade Frankrikes president Emmanuel Macron och hann dessutom demonstrera i både Bryssel och Paris. 

  Under torsdagen var Greta Thunberg i Bryssel för att demonstrera för klimatet tillsammans med tusentals skolungdomar från hela Belgien. Men först höll hon tal på en konferens med höga EU-företrädare, bland annat EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers.

  Talets budskap var tydligt. Greta uppmanade EU att dubbla sina klimatmål, från 40 % minskade utsläpp fram till år 2030 till minst 80 % för att världen ska ha en rimlig chans att uppnå Parisavtalet.

  Efter Greta var det EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers tur att tala. Enligt the Guardian var hans tal något spretigt och stod i skarp kontrast mot Gretas betydligt mer klara budskap.

  ”Vi skolstrejkar för att vi har gjort våra läxor. När man har gjort det förstår man att vi behöver en ny politik, en ny ekonomi. Vi behöver ett helt nytt sätt att tänka på”, sade Thunberg i sitt tal, skriver DN.

  I en intervju med DN säger miljöprofessorn Johan Rockström att om skolstrejkrörelsen fortsätter att växa kan den vara det som tippar över den politiska logiken kring klimatfrågan i världen.

  ”Det är väldigt svårt för vuxna politiska ledare att inte ta det här på yttersta allvar, på lika stort allvar som terrorhot och finanskriser”, säger Johan Rockström till DN.

  fredags fortsatte Greta till Paris för att ansluta till ytterligare en klimatdemonstration med tusentals franska skolelever. Efter demonstrationen träffade hon Emmanuel Macron i Elyséepalatset i Paris.

  SMB bevakar klimatstrejkernas utbredning. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!