Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Greta tackar nej till miljöpris från statsministrar

  Foto: Anders Hellberg

  Igår skulle Nordiska rådets miljöpris delas ut till Greta Thunberg på en gala i Stockholm. Men Greta valde att tacka nej med motiveringen att klimatet inte räddas av fler priser. Det som behövs är istället att makthavare börjar lyssna på forskningen, menar hon.

  Nordiska rådet motiverade segern med att Greta Thunberg väckt liv i klimat – och miljödebatten och inspirerat miljontals människor att kräva kraftfulla åtgärder från politiker. Trogen detta valde hon att tacka nej till priset från de nordiska ländernas statsministrar.

  På den direktsända galan deltog representanter från Fridays for Future som tackade nej till priset och prissumman på 500 000 kronor å Gretas vägnar. Till DN motiverade de beslutet med att det hade varit konstigt att ta emot ett pris från de som Fridays for Future strejkar emot.

  I linje med detta skriver Greta på instagram att hon är hedrad och tacksam för priset, men att hon inte kan ta emot det förrän de nordiska regeringarna agerar på ett sätt som lever upp till Parisavtalet. Som exempel på gapet mellan handling och vackra ord lyfter hon fram de nordiska ländernas konsumtion som idag motsvarar över fyra planeter per person och år/i ekologiskt fotavtryck och att Norge ökar antalet godkännande av projekt som letar efter nya olja – och gasfyndigheter.

  Nästa år kanske, eller vad tror ni?

  Vi vill sprida fler budskap för miljön. Sedan starten 2010 har Supermiljöbloggens utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra