Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Grönare bygg- och fastighetsbranscher? Ja, om företagen ställer högre krav

  Ayaan / Pexels Foto: Ayaan

  Nya klimatverktyg har tagits fram för bygg- och fastighetsbranscherna. Verktygen ska öka möjligheterna för ambitiösa företag att ställa högre klimatkrav i upphandlingar.

  Bygg- och fastighetsbranscherna har en mycket hög klimatpåverkan. Sett ur byggnaders livscykel står de enligt Naturvårdsverket för en dryg femtedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Det här är särskilt problematiskt nu när efterfrågan på bostäder är hög och byggtakten ligger på samma höga nivåer som på 1970-talet. 

  Utifrån den här problembilden har de nya verktyg tagits fram i ett samarbete mellan Sveriges Allmännytta, IVL Svenska Miljöinstitutet och Kommuninvest för företagen i de här branscherna. Syftet är att de mer ambitiösa företagen ska kunna nyttja verktygen för att vässa sina klimatkrav. 

  Företagens särskilda ansvar i det här lyfts fram av IVL, som skriver att visserligen införs nya krav på klimatdeklarationer vid uppföranden av byggnader i januari 2022, men för en snabb förändring krävs även att företagen själva ställer högre krav. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.