Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Gruvlig verksamhet polisanmäld

  Foto: Peter & Laila

  Det företag som brutit järnmalm i Pajala fram till hösten 2014 har nu blivit polisanmälda för misstanke om miljöbrott. Det här är inte första gången företaget anmälts för brott och nu ska Länsstyrelsen i Norrbotten ta ett helhetsgrepp om gruvverksamheten.

  Northland Resources heter bolaget som 2010 fick tillstånd för att bryta järnmalm i byn Kaunisvaara i Pajala. Efter några år av verksamhet sjönk järnmalmspriserna och företaget fick problem med ekonomin. Det ledde till att företaget ansökte om konkurs i början av oktober 2014.

  Hundratals förlorade sina jobb och nu har bolaget fått två polisanmälningar, misstänkta för miljöbrott och för otillåten miljöverksamhet. Bolaget misstänks för att ha förstört en myr eftersom grundvattennivån sjunkit mycket mer än förväntat.

  Myren har högsta naturvärdesklass och har ingått i Naturvårdsverkets myrskyddsplan. Företaget trodde att vattnet skulle sänkas med några decimeter, och hade tillstånd för det, men resultatet var ett helt annat. Vattennivån sänktes med hela 16 meter. Andreas Lind, näringslivschef på länsstyrelsen säger till Sveriges Radio

  Så det är ju en rejält mycket större grundvattenssänkning än vad som står i tillståndet.

  Det här är inte första gången som Northland Resources polisanmäls för miljöbrott. 2012 anmäldes dem av länsstyrelsen, misstänkta för brott mot artskyddsförordningen. En anmälan som sedan lades ned.

  Andreas Lind säger i en intervju till Norrbottenskuriren att Northland Resources har fler frågor som kommer att tas upp och att fler anmälningar kan komma. Nu vill länsstyrelsen ta ett helhetsgrepp om verksamheten

  Ja, vi har några frågor till som ligger på bordet. Det vi gör nu är att vi försöker ta ett samlat grepp kring miljöfrågor som rör Northland. Eftersom verksamheten ligger nere är det bra att vi tar ett helhetsgrepp kring miljöfrågorna kring bolaget, båda vad som har varit tidigare, men också vad som ska gälla framöver.

  Den andra anmälan som kommit in i dagarna handlar om att bolaget byggt en bassäng (ett klarningsmagasin) utanför tillståndsgivet område.

  Företaget Northland Resources är skrivet i Luxemburg men riktar all sin verksamhet mot norra Sverige och Finland.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra