Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  “Hallå Konsument” guidar bland miljömärkningar

  Foto: Krav

  Svanen, Krav, MSC, Fairtrade, FSC, och UTZ är bara några av alla miljömärkningar som hittas på marknaden och det kan vara klurigt att veta vad de olika märkningarna betyder. Konsumentverkets nya guide kan hjälpa till att reda ut vilken miljömärkning som står för vad.

  ”Hallå konsument!” är en ny informationstjänst från konsumentverket. Guiden ger kortfattad information om några av de vanligaste miljömärkningarna, vad de står för och på vilken typ av produkter och tjänster de finns.

  I dagsläget finns 20 miljö- och hållbarhetsmärkningar i guiden med inriktning på livsmedel, textilier, möbler med mera. Planen är att utöka guiden med märkningar även för till exempel energismarta val och varningsmärkningar för kemikalier.  –Konsumentverket

  Ekologiskt, klimatsmart eller schysta villkor?

  Olika märkningar fyller olika funktioner. Som konsument kan det kännas övermäktigt att ta reda på allt om en vara och vilken märkning man ska välja beror på vilken typ av produkt och produktionsvillkor man vill stötta.

  Krav är kanske en av de mest kända märkningarna och bygger på EU:s regler för ekologisk konsumtion och innebär förbud mot konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel och GMO. Fairtrade-märkningen innebär krav på arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer.

  Guiden värderar inte märkena och de märken som finns i guiden innebär inte något godkännande eller rekommendation från Konsumentverket.

  –  Konsumentverket

  Guiden kan göra det lättare att skilja på de miljömärkningar som finns och få information om de lite mer okända märkningarna på marknaden, men ger däremot ingen information om tillförlitligheten på en viss märkning.

  Märkningar inte vattentätt

  Tyvärr är en miljömärkt produkt inte nödvändigtvis hållbar. Flera av märkningarna har fått kritik för att inte ha lyckats leva upp till vad de står för.

  En brittisk rapport från 2014 menade att Fairtrade inte höll vad de lovat. Bland annat var lönerna lägre vid Fairtrade certifierade odlingar än vid andra, som inte hade den märkningen, skriver The Guardian.

  Förra veckan kom också P1 kaliber med kritik mot MSC märkningen av fisk och FSC har två gånger varit nominerade till Jordens vänners ”greenwash pris”.

  Både MSC och Fairtrade välkomnar och besvarar kritiken. FSC menar att nomineringen till Greenwash priset (2015) var “missvisande och innehåller sakfel”.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra