Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Priset, som ofta kallas det alternativa Nobelpriset, har fokus på en rättvis och hållbar värld. 

  I år var det 125 kandidater från 50 länder som hade nominerats till The Right Livelihood Award. I dag på morgonen stod det klart att det blir fyra av dessa som får dela på priset, som förutom äran består av sammanlagt tre miljoner kronor.

  I ett pressmeddelande (pdf) från stiftelsen går det att läsa om vinnarna:

  Syria Civil Defence, ofta kallade Vita hjälmarna, (Syrien): ‘för deras enastående mod, medmänsklighet och humanitära insatser för att rädda civila från förödelsen i inbördeskrigets Syrien’.

  Mozn Hassan och Nazra for Feminist Studies (Egypten): ‘för sitt försvar av kvinnors rättigheter i en miljö av våld, övergrepp och diskriminering’.

  Svetlana Gannushkina (Ryssland): ‘för hennes outtröttliga arbete under flera årtionden med att försvara flyktingars och migranters mänskliga rättigheter, liksom med att öka toleransen mellan olika etniska grupper’.

  Cumhuriyet (Turkiet): ‘för dess orädda och undersökande journalistik samt principfasta försvar av yttrandefriheten under tider av förtryck, censur, frihetsberövanden och dödshot’.

  Tidigare år har det ofta funnits med pristagare som har haft en mer direkt koppling till någon miljöfråga. Men så var inte fallet den här gången. Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen, säger till Supermiljöbloggen:

  – Vi hade kunnat ha fantastiska miljöpristagare också i år. Men ibland kan man tjäna på att ha ett lite tydligare fokus på någon fråga. Så att det blev de här pristagarna i år ska snarast ses som ett positivt ställningstagande för att dessa fyra har ett budskap som passar väldigt bra ihop.

  Supermiljöbloggen har tidigare rapporterat om att Right Livelihood-priset förmodligen inte kommer att få delas ut i riksdagens lokaler i år, något som väckt stark kritik från många håll eftersom priset delats ut här i över 30 år. Men enligt Ole von Uexkull pågår det just nu en förnyad diskussion i riksdagen om en möjlig inbjudan också för årets pristagare.

  – Vi hoppas att den leder till en lösning som alla är nöjda med, säger Ole von Uexkull.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.