Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Hillary Clintons övergripande klimatmål är att USA:s utsläpp av växthusgaser ska ha minskat med 30 procent till 2025 och 80 procent till 2050, jämfört med 2005. För att nå dessa mål vill Clinton se mindre kol och olja och mer förnybart och naturgas. 

  Mindre kol och olja

  Clinton vill genomföra och utöka Clean Power Plan. Det är en lag som Obama beslutade om och som innebär att koldioxidutsläppen från elproduktion ska minska med 32 procent till 2030 jämfört med 2005.  Minskningen av utsläpp ska ske främst genom att kolproduktionen minskar.

  Samtidigt vill hon satsa 30 miljarder på att samhällen som levt på kolbrytning ska kunna bli starka på andra sätt.

  Clinton vill minska USA:s oljekonsumtion med en tredjedel på 10 år. Det ska ske genom renare bränslen och effektivare bilar, båtar och oljepannor.

  Hon är emot havsbaserad gas- och oljeutvinning i Arktis och Atlanten. Detta är en förändring då hon tidigare röstat för havsbaserad fossilutvinning. Subventionerna till gas- och oljeindustrin ska bort om Clinton blir president.

  Mer förnybart och naturgas

  Ett av Clintons främsta mål är att en halv miljard solceller ska vara uppsatta efter fyra år och till 2020 ska solenergi ökat med 700 procent från nuvarande nivå. Hon vill göra det lättare för låginkomstagare att använda solenergi.

  Andelen förnybar el ska fördubblas inom tio år och då stå för 33 procent av elproduktionen.  För att nå dessa mål ska 60 miljarder dollar satsas på ren energi.

  Clinton är positiv till naturgas och skriver att naturgas kan spela en viktig roll i omställningen till ren energi. Hon motiverar det med att naturgas har minskat utsläppen genom att ersätta kol och att det kan vara ett bra komplement till väderberoende energi som sol och vind. Hon vill minska utsläppen från metan med 40-45 procent.

  Hon vill inte stoppa den kontroversiella metoden fracking. Det enda Clinton skriver om det är att företag ska redovisa vilka kemikalier de använder vid utvinningen.

  Fem övriga punkter om Clinton och klimat

  • Hon har uttalat sig mycket positivt om Parisavtalet och kallat det för ett ”historiskt steg framåt”.
  • Förutom förnybart vill Clinton också satsa forskningspengar på avancerad kärnkraft och koldioxidlagring (CCS)
  • Det står inget om vad hon vill göra för att minska klimatutsläppen från jordbruket i den sammanfattande texten om klimatpolitik på hennes hemsida.
  • Clinton har tidigare i år framhävt hur hon röstade för att rädda bilindustrin under finanskrisen och att bilindustrin nu har sitt bästa år på länge.
  • Clinton har tagit emot mycket pengar från gas- och oljeindustrin, dubbelt så mycket som Trump har.

  Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om Trump, som anser att klimatförändringarna är en bluff.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.