Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Här är ödlan som byter kön på grund av klimatförändringar

  Klimatförändringarna är redan här och påverkar djurlivet. I Australien finns en ödla som byter kön för att det är varmare än normalt.

  Forskare vid universitetet i Canberra har undersökt ödlesorten ”skäggig draködla” (”Pogona”). De har gjort ett experiment där de kommit fram till att ödlor som genetiskt sett skulle bli hanar, istället föds som honor vid extrem värme.  Om det är över 33 grader celsius varmt under värpningen föds det bara honödlor, även om de har en genuppsättning för att vara hanar. Dessa ”hanhonor” har samma egenskaper som andra honor och kan få avkommor med andra hanar. Forskningen visar till och med att de får fler avkommor än andra honor.

  Forskarna har redan hittat vilda ”hanhonor” på grund av det varma klimatet och det har fått dem att bli bekymrade över framtiden. I värsta fall kan det bli så att alla ödlor som föds blir honor, eftersom det är temperaturen och inte genetiken som bestämmer könet. Om det inte finns några hanar kvar att para sig med för alla honor, ser det inte ljust ut för artens överlevnad.

  Via Quartz

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.