(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Havsisen rekordlåg i Arktis

Foto: NASA Goddard Space Flight Center

För andra månaden i rad har en rekordlåg utbredning av isen i Arktis uppmätts, enligt en rapport från National Snow and Ice Data Center i Boulder, USA.

I februari har isen uppmätts till 14,22 miljoner kvadratkilometer, vilket är hela 200 000 kvadratkilometer mindre än det senaste bottenrekordet från år 2005. Bottenrekordet är ännu inte helt fastställt då isen når sin allra största utbredning under första halvan i mars. Inträffar det emellertid inte något alldeles speciellt inom de närmsta dagarna kan världen tyvärr räkna till sig ytterligare ett rekord som slås på grund av de ökade temperaturena.

Det är inte så överraskande, med tanke på den senaste tidens utveckling. Det har varit sju till åtta grader varmare än normalt i Arktis den här vintern, säger Tom Arnbom, ansvarig för Arktisfrågor på Världsnaturfonden till Svenska Dagbladet. 

Som Supermiljöbloggen tidigare rapporterat om var januari i år den nionde varmaste månaden i rad. Just i Arktis har temperaturen ökat med mer än 4 grader sedan medeltemperaturen mellan åren 1951-1980. Den höga globala temperaturen kopplas samman med de rekordlåga isnivåerna, enligt rapporten.

Enligt Svenska Dagbladet riskerar bland annat den redan hårt utsatta grönlandssälen att drabbas ytterligare av isbristen.

En halv miljon ungar riskerar att dö i år. Det är bara att hoppas att sälarna flyttar längre norrut till isen utanför Labrador, säger Tom Arnbom, till tidningen.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Du kan nu spara nyheter!

Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.