Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Herbivåren är kommen!

  Foto: Giuseppe Arcimboldo (Public Domain)

  Att äta mer vegetariskt är en av de viktigaste och enklaste sakerna vi kan göra för att bli mer klimatsmarta. Forskning visar att en köttfri kosthållning skulle innebära ett rejält karateslag mot växthusgasernas högst imaginära solarplexus. Mer exakt har denna forskning använt sig av uttryck som ”utsläppsminskningar på 63 procent” och faktakaramellen ”om alla i Sverige byter ut två köttmåltider i veckan till vegetariska alternativ motsvarar det koldioxidutsläpp från 87 500 varv runt jorden med bil.”

  Med det varma vädret på intåg vill Supermiljöbloggen bjuda på några särdeles trevliga restauranger där det är lätt att välja vegetariskt och samtidigt svårt att köra jorden runt. Under några veckor kan ni hänga med våra recensenter på eftermiddagsfikor, söndagsbruncher och romantiska middagar.

  2016 välkomnar vi inte våren, vi välkomnar #herbivåren!

  Först ut är restaurang Balthazar, eller som vi vill kalla den, kontrasternas förlovade land.

  Typ av restaurang: Ekologisk, helvegetarisk, KRAV-märkt
  Plats: Clasgatan 3, Malmö
  Typ av måltid: Middag
  Rätt: 2 avsmakningsmenyer. Varför välja, när du kan få allt?
  Prisklass: 79-157 kr för huvudrätt
  Beskrivning av upplevelsen: Balthazar är en spännande restaurang vid Möllevångstorget i Malmö. Lokalen kan endast beskrivas som en blandning av djungelgrotta och diskotek. Det ständiga UV-ljuset drar tankarna till ungdomens tafatta danssteg samtidigt som de växtprydda väggarna drömmer om tropiska eskapader. Under Supermiljöbloggens besök varierade dessutom musiken mellan sorgsen indie och rapp tango, någonting som fick oss att spetsa alla våra sinnen. Det här skulle bli en upplevelse. Man kan tycka att den unika inredningen i vissa fall  skulle kunna lägga sordin på stämningen, men icke. På något vis lyckas den oväntade kombinationen framkalla en stark känsla av mys. 

  Matmässigt är Balthazar en fröjd för den enkelt lagde. SMB:s utsända, Hanna och Anna, valde att sammanfatta upplevelsen med insikten att en ärta är en ärta, men att denna ärta är en mycket god ärta. Rätterna är vällagade och väl tilltagna. Dock är de varken många eller varierade.

  I avsmakningsmenyerna ingick bland annat hembakat bröd med örtolja, spröda sötpotatischips (som bör hanteras med måttlig entusiasm då de lätt går sönder) och rödbetor med getost. Middagens stora huvudbry stod den sistnämnda för då förhållandet beta – ost låg till ostens fördel med råge. Detta löstes dock genom att applicera getost på resten av rätterna, vilket visade sig vara ett mycket bra beslut.

  Bra saker på menyn: Mycket närodlat, KRAV-märkt och delvis säsongsbetonat.

  Kassa saker på menyn: I efterrättsmenyn blir det vips en salig blandning av tropiska smaker i stil med kokos, pistasch och mango. Ännu en kontrast, eller bara ett dåligt miljöval?

  Plus: Eko, närodlat, KRAV. Känslan av att sitta i en djungelgrotta och äta rödbetor: bra fusion!

  Minus: UV-ljus och tända ljus: dålig fusion. Tips från coachen: undvik vita kläder.

  Stay tuned! Om bara några dagar kommer nästa recension.

  Tills dess kan du kolla in våra vänner på Ekoguiden för fler tips om var man kan äta klimatsmart.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.