Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Hotet från djuphavsgruvdriften växer

  Friska hav är avgörande för att bibehålla ett stabilt klimat och försörjer idag miljarder människor med mat. Bland hot som överfiske och föroreningar har nu ett helt nytt hot seglat upp som kan ge brutala konsekvenser – djuphavsgruvdriften.

  Djuphavsbotten antogs länge vara relativt tomt på liv. Undervattenskällor eller hydrotermiska skorstenar upptäcktes så sent som på 1970-talet. Ingen hade anat att liv kunde hittas i så extrema miljöer, men i själva verket blomstrar havsbotten med liv. En stor del av havens mest unika arter kan hittas runt de hydrotermiska skorstenarna.

  Djuphavsarter är bland de längst levande varelserna på jorden, och är därför särskilt känsliga för fysiska störningar på grund av deras långsamma tillväxt. 

  Greenpeace varnar att djuphavsgruvdriften både riskerar att störa ekosystemen, förorena haven och snabba upp klimatförändringarna. Kol absorberas naturligt av marint liv, som sedan lagras i djuphavssedimenten när varelserna dör. Genom att påverka havsbotten kan djuphavsgruvdriften släppa ut kolet som lagras i djuphavssedimenten, och därmed förvärra klimatförändringarna.  Även röster från fiskesektorn varnar för de allvarliga riskerna fisket står inför.

  Trots växande medvetenhet om livet bland djuphavskällorna letar gruvindustrin för alltmer utvinningmöjligheter. Djuphavsgruvdrift skulle innebära att fjärrstyrda gruvmaskiner som rör sig och borrar över tusen meter under ytan. Vilket oundvikligen orsakar direkt fysisk skada på havsbotten och skapar stor förlust av biologisk mångfald. Dessutom riskeras utrotning av unika arter som aldrig kan återhämta sig efter förstörelsen av deras unika livsmiljöer.

  Djuphavsindustrin har ännu inte kommit igång på en större skala. Den första ”storskaliga” djuphavsgruvdriften genomfördes av Japan år 2017, och flera undersöknings- och prövningstillstånd har nu beviljats ​​för stora delar av havsbottnen. Det betyder att det ännu finns en chans att stoppa denna miljökatastrof innan den hunnit börja.

  Djuphavsgruvindustrin vill bland annat bryta malmer och mineraler som används i mobiltelefoner och batterier. De presenterar sin utveckling som nödvändig för att i framtiden minska koldioxidutsläppen, men detta påstående har aldrig bekräftas av aktörer inom sektorerna för förnybar energi eller batterier. För sådana argument krävs mera djupgående undersökningar som inte ännu genomförts.

  Det vi vet med säkerhet är att ytterligare förstörelse av känsliga ekosystem knappast i slutändan är bra för miljön. Det är vårdslöst att ens överväga förstörelsen av djuphaven innan man förstått den roll de spelar för planeten.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.