I skuggan av covid-19: Skövlingen av Amazonas ökar igen
Trots en pågående pandemi som förlamar världen har skogsavverkningen i Amazonas ökat och överstiger förra årets toppnotering. Det visar satellitbilder från Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut.
Ökad övervakning och demokratier som sätts på undantag. Det är mycket som sker i skuggan av coronaviruspandemin på flera håll i världen. Nu kommer även rapporter om att skövlingen av Amazonas regnskog trappats upp ytterligare. Bara under årets fyra första månader ökade nedhuggningen med 55 procent, jämfört med samma period förra året.
Det är den största skövlade arealen vid den här tiden på året sedan mätningarna började i augusti 2015. Det motsvarar 1 202 kvadratkilometer skog eller en yta som är över 2,5 gånger så stor som Göteborg.
Detta är synnerligen allvarligt. Nyligen kom nämligen forskning som visade att avskogning och klimatförändringar lett till att en femtedel av Amazonas nu släpper ut mer koldioxid än den absorberar. Med andra ord blir skogen alltmer en koldioxidkälla istället för kolsänka. Tillsammans med rekordmånga skogsbränder kan denna utveckling gå fortare än någon räknat med.
Forskare har tidigare varnat för att Amazonas kan nå en brytpunkt, då så pass stor del av skogen är avverkad att den längre inte producerar tillräckligt mycket regn för att hålla ekosystemet levande. Uppskattningar säger att gränsen ligger vid ungefär 20–25 procents avskogning och att vi ligger på 15-17 procent idag.
Om den punkten nås kan skogen i stället långsamt börja förvandlas till en torr savann – och därmed kraftigt försämra områdets förmåga att ta upp koldioxid från atmosfären. Av den anledningen har Amazonas pekats ut som en viktig tröskelpunkt (“tipping point”) som kan påskynda framtidens klimatförändringar om den överträds. Det finns även en rädsla att avverkningen av Amazonas kan leda till nästa pandemi när den biologiska mångfalden trängs undan. Således hänger våra två största nuvarande problem samman och kräver en gemensam lösning.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till