Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Indien pekas ut som föredöme med nästan en halv miljard vegetarianer

  Foto: Jon mon bkk

  Det årliga genomsnittsintaget av kött ligger i Indien på 5,3 kilo. Det kan jämföras med 80 kilo per person i Sverige och 100 kilo per person i USA. Indien framhålls nu som ett mönsterland när det gäller hållbart ätande. 

  Kött har visat sig vara en riktig klimatbov, och valet att välja bort främst nötkött har därför stora effekter på klimatet. FN har sedan många år tillbaka uppmanat omvärlden att dra ned på köttintaget, och med 400 miljoner vegetarianer står Indien nu i framkant. I Indien är det emellertid inte ett ökat klimatmedvetande som ligger bakom antalet vegetarianer utan den främsta anledningen tros vara religiösa skäl.

  Som Supermiljöbloggen rapporterade i våras har Världsnaturfonden tagit fram en ”köttguide” som syftar till att få konsumenter, dagligvaruhandeln, restauranger och storkök att göra mer miljövänliga och hållbara matval.

  – Köttkonsumtionen ger nästan lika stora växthusgasutsläpp som privatbilismen. Genom att äta mindre men bättre kött, slänga så lite mat som möjligt och äta mer grönt kan vi bidra till en mer hållbar planet. Vinsten är öppna landskap, ökad biologisk mångfald, bättre hälsa för djur och människor och mindre klimatpåverkan, sa Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, då i ett pressmeddelande.

  De mest engagerade vegetarianerna i Indien är enligt Dagens Nyheter de högkastiga hinduerna eller jains. På grund av deras position i samhället utgör de en stark påtryckningsgrupp för vegetarianism. Indiens kastsystem i sig ses emellertid av många som ohållbart då indiernas sociala, politiska och yrkesmässiga tillhörighet i stor utsträckning påverkas av kasttillhörigheten.

  Dagens Nyheter har träffat den indiska familjen Shah där samtliga familjemedlemmar är vegetarianer.

  – Alla får naturligtvis äta vad de vill, men jag gör vad jag kan för att påverka. Jag vet dessutom att vegetarisk mat är nyttigare, att kroppen mår bra. Jag går ibland på restauranger som serverar non-veg med affärsbekanta, men ingen i mitt sällskap har någonsin beställt in kött, de vet vad jag anser, säger Rohit Shah till tidningen.

  Här kan du se diagram över köttkosumtionen per år och per person i bland annat USA, Australien, Bahamas, Spanien, Nya Zeeland och Sverige.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra