Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Infångad koldioxid återvinns allt mer – men CCS är fortfarande problematiskt

  Intresset för nya CSS-tekniker är fortsatt högt. Nu har även den infångade koldioxiden börjat återvinnas i nya produkter. Detta är positivt om det inte hämmar ett fortsatt arbete för att minska utsläppen. 

  Kol är ett vanligt förekommande ämne och används i en mängd olika produkter, allt ifrån livsmedel till olika förpackningsmaterial. Samtidigt är koldioxid ett stort problem eftersom det är den huvudsakliga orsaken till den pågående klimatkrisen.

  Enligt FN:s klimatpanel IPCC behöver vi inte bara begränsa framtida utsläpp av koldioxid utan även få bort många miljarder ton redan existerande koldioxid ur atmosfären för att temperaturen ska stabilisera sig på den maximalt tvågradiga ökning som vi förbundit oss till i Parisavtalet.

  I SOU:n ”Vägen till en klimatpositiv framtid” från 2020 kom man fram till att det behöver fångas in hela 1,8 miljoner ton koldioxid årligen till år 2030 för att Sverige ska uppnå sina klimatlöften.

  CCS-tekniker för att fånga in koldioxid

  För att lyckas fånga in koldioxiden kan naturliga metoder som mer skog och torvmark användas. Utöver de naturliga metoderna har även nya tekniker för koldioxidinfångning och lagring utvecklats, så kallade CCS-tekniker. CCS ser rent ekonomiskt ut att kunna löna sig, varför allt fler kommersiella aktörer attraheras. Bland de mer omskrivna återfinns exempelvis det kanadensiska företaget Carbon Engineering

  Sedan finns teknikföretag som satsar på att bredda sig till att utöver kärnverksamheten även fånga in koldioxid, bland dem Microsoft och United Airlines som hitills gjort miljardinvesteringar i den framväxande industrin. I Sverige jobbar flera stora industrier med att ta fram mer eller mindre välarbetade CCS-planer.

  Tekniker för att återvinna infångad koldioxid

  Nu växer även en ny industri upp med fokus på att återanvända den koldioxid som fångas in. Olika tekniker och tillämpningar har utvecklats. Till exempel har kol från den infångade koldioxiden börjat ersätta råolja i flera plastprodukter såsom madrasser, golv och isolering.

  Stora forskningssatsningar görs för att utvidga användningsområdena och utveckla nya sätt att använda den återvunna gasen. Bland dessa återfinns forskning vid Qatar Environment and Energy Research Institute (QEERI) där det talas om att få in den uppfångade koldioxiden i en cirkulär ekonomi.

  CCS – en omdiskuterad lösning

  Men som SMB tidigare skrivit är CCS en omdiskuterad lösning, inte minst för att CCS kan användas som ett argument av industrin för att fortsätta förbränna fossila bränslen och pressa fram ännu mer olja och fossilgas. Dessutom kan giftiga kemikalier släppas ut i samband med infångningen. CCS är också plats- och energikrävande. 

  CCS är alltså problematiskt ur flera aspekter. Samtidigt är klimatkrisen akut och alla lösningar är intressanta. CCS som bidrar till infångandet av koldioxid och kompletterande tekniker som för in den infångade koldioxiden i nya cirkulära flöden kan vara en dellösning, men får inte riskera att fördröja nödvändiga utsläppsminskningar. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.