Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Inför mötet i Davos: Klimatkrisen nu största hotet mot mänskligheten

  DAVOS/SWITZERLAND, 20JAN04 - A staff member passing the Congress Center at the Annual Meeting 2004 of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 20, 2004. Copyright by World Economic Forum swiss-image.ch/Photo by Jean-Bernard Sieber Foto: Flickr: World Economic Forum

  För första gången i dess femtonåriga historia domineras nu Världsekonomiskt forums årliga riskrapport av klimat och miljöfrågor. Därmed höjs temperaturen inför det årliga mötet i Davos.

  Mellan den 21 och 24 januari hålls den 50:e upplagan av Världsekonomiskt forum, World Economic Forum, i Davos i Schweiz, arenan där politiska och ekonomiska tungvikare från hela världen möts. Ofta är det framförallt länders finansministrar som medverkar, men även världsledare brukar numera dyka upp.

  I år beräknas bland annat USA:s president Donald Trump, nya IMF-chefen Kristalina Georgieva och nya EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen är några av de 3 000 makthavare inom politik, näringsliv och vetenskap som väntas mötas och minglas i den lilla alpbyn.

  Inför det årliga mötet brukar forumet presentera en rapport som redogör för de risker anses utgöra de mest sannolika hoten de kommande 10 åren i termer av sannolikhet och påverkan. Vanligtvis brukar dessa vara tydligt kopplade till ekonomiska och finansiella hot och det var först med Global Risks Report 2011 som klimatförändringar, extremväder och förlust av biologisk mångfald började ses som globala risker.

  Nio år senare pekas istället klimatförändringarna ut av 750 experter och makthavare som de mest sannolika hoten mot mänskligheten. Specifikt handlar det om risken för extrema väderhändelser, att världen misslyckas med klimatarbetet, naturkatastrofer, förlust av biologisk mångfald samt miljökatastrofer orsakade av människan.

  Risken med ett misslyckat klimatarbete återfinns även på första plats i termer av dess potentiella påverkan, tillsammans med förlust av biologisk mångfald och extrema väderhändelser på tredje respektive fjärde plats.

  Samtidigt varnar experterna för stora svårigheter i att komma åt brådskande gemensamma hot under geopolitisk turbulens, och när länder drar sig ur globala samarbeten, något Borge Brende, ordförande för Världsekonomiskt forum, betonade i ett pressmeddelande.

  Det politiska landskapet är polariserat, havsnivåerna stiger och klimatbränder rasar. Det här är året när världsledare måste arbeta i alla samhällets sektorer för att reparera och återuppliva våra samarbetssystem, inte bara för kortsiktiga fördelar utan för att ta sig an djupt rotade risker

  Enligt Peter Giger vid Zurich Insurance Group, som är en av samarbetspartnerna bakom rapporten, betonar i samma pressmeddelande är det omöjligt för världsledare att hantera klimathotet och krisen för biologisk mångfald om man undviker att försöka läka samhällsklyftor och driva hållbar tillväxt. 

  Det är avgörande att företag och beslutsfattare agerar snabbare i övergången till en ekonomi med lägre koldioxidutsläpp och mer hållbara företagsmodeller

  Greta Thunberg är ett av affischnamnen i Davos, och nämns före USA:s president Donald Trump när talarna ska marknadsföras. Hon ska tala den 21 januari vid två olika panelsamtal, under ämnena ”Att skapa en hållbar väg mot en gemensam framtid” och ”Att avvärja en klimatapokalyps”. Det är andra året som hon håller tal i Davos. Förra gången höll hon sitt nu berömda tal om att hon ville att världsledarna skulle få panik och inse att huset brinner så att de kan agera därefter.

  Världsekonomiskt Forum i Davos har de senaste åren fått ta emot alltmer kritik och har kallats en odemokratisk rikemansförening med minimal insyn. Ett möte med just Greta ska dock ha ändrat synsättet för denna ”klubb”, enligt en intervju i SvD med dess grundare Klaus Schwab.

  Förhoppningsvis kan hon ha lika stark påverkan i år. Om Davos kan bli ett starkt klimatforum de närmaste dagarna vore det en bra början på detta ödets år och decennium.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.