Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Ingen ska behöva fly undan klimatet

  Foto: Sveriges Radio

  Just nu pågår Musikhjälpen i Linköping och ljuva toner strömmar ut på Stora torget tillsammans med massor av intressanta samtal. Supermiljöbloggen är på plats för att träffa några av alla de personer som är med och samlar in pengar. Årets tema är: Ingen ska behöva fly undan klimatet.

  Per Byman är generalsekreterare för Radiohjälpen och en av de personer som är med och arrangerar Musikhjälpen tillsammans med Sveriges Radio och SVT. Han har under många år arbetat med biståndsfrågor, både inom Radiohjälpen de senaste åren och innan dess på SIDA samt med humanitära frågor på framförallt Balkan och i Östeuropa.

  SMB: Hur kom det sig att du började arbeta med biståndsfrågor?

  BYMAN: Det började egentligen med att jag skrev min magisteruppsats i tysk lingvistik och analyserade då ordet ”flykting”. Hur man ser på ordet och hur man förhåller sig till det. Sen blev jag värvad i humanitära frågor tack vare mina språkkunskaper och på den vägen fortsatte det. Så egentligen är det tack vare språken som jag överhuvudtaget hamnade på den här banan.

  SMB: Hur kom ni på att årets tema skulle handla om just klimatet och klimatflyktingar?  Vilka var reaktionerna när ni presenterade årets tema – positiva/negativa?

  BYMAN: Den här idén med människor som flyr på grund av klimatrelaterade katastrofer har funnits länge, men i och med att frågan ä_mh15r väldigt komplex och svår har vi tidigare inte haft kapaciteten riktigt att ha den, inte förrän nu. I år har vi musklerna att ta den frågan. Temat handlar inte som så mycket annat kring klimatet om framtiden, utan framförallt vad som händer idag. Alla de klimatrelaterade katastrofer som pågår nu har satt miljontals människor på flykt, människor som behöver hjälp. Alla var eniga om att det verkligen var detta tema vi skulle köra på i år, alla var enormt positiva!

  SMB: Hur tycker du mottagandet från svenska folket har varit under veckan?

  BYMAN: Väldigt bra! Överväldigande positivt verkligen. Vi vill ju inte diskutera orsaken till de klimatkatastrofer som inträffar, vi vill mer belysa fakta och hur man kan hantera följderna av det. Musikhjälpen med P3 i grunden har en ganska ung publik, människor som i stor mån uttrycker oro och klimatångest på grund av det håll som världen går åt.

  SMB: Du har ju jobbat inom biståndsorganisationer i många år, har du sett en förändring av antalet människor som flyr undan klimatkatastrofer?

  BYMAN: Det är svårt att definiera varför människor är på flykt, men antalet klimatrelaterade katastrofer ökar och effekten av dessa ökar. Människor som lämnar sina hem av olika anledningar samlas ofta i urbana områden tätt ihop. Då ökar riskerna för förorenat vatten, sanitära problem osv. Ju fler människor som samlas på samma ställe, desto större effekt får katastroferna när torkan kommer, översvämningar och andra extrema händelser inträffar.

  SMB: Hur stor roll tror du klimatet kommer ha inom bistånds- och flyktingfrågan i framtiden?

  BYMAN: Jag tror vi kommer att se mer av det. Idag är det 60 miljoner på flykt undan krig och konflikter och många av dessa är starkt kopplade till klimatet. 

  SMB: Vad tycker du personligen varit det bästa under veckan?

  BYMAN: Allsången med Rickard Söderberg på torsdagen, 6000 människor i publiken sjöng allsång på torget. Det var helt klart det häftigaste ögonblicket, att höra Stad i ljus. Men även Kodjos kramkalas med en dagisklass var en fantastiskt fin upplevelse!

  SMB: Hur kommer ni fortsätta jobba med det här temat efter musikhjälpen?

  BYMAN: Efter att insamlingen är avslutad kommer vi fortsätta att jobba med projekten. Styrelsen möts i mitten av januari och då börjar det operativa arbetet. Olika organisationer får skicka in ansökningar till olika projekt som vanligtvis är 12-18 månader långa.

  SMB: Vart kommer de insamlade pengarna gå till?

  BYMAN: De kommer framförallt gå till utbildning. 1971 slog en tyfon in över Bangladesh och 250 000 människor miste livet. 2007 hände samma sak, men tack vare förebyggande åtgärder och utbildning var det 3000 människor som miste livet. Annars är det mycket förebyggande vi jobbar med som till exempel att bygga säkra toaletter och plantera träd. Helt enkelt anpassa samhällen för att hjälpa människor när katastrofer inträffar.

  SMB: Slutligen, vilket är ditt bästa miljötips?

  BYMAN: Tänk! Ha hela tiden i tanken vad du gör och hur du kan förbättra. Tänk efter innan du tar bilen, går det att cykla, gå eller åka kollektivt istället? Tänk på att släcka lampor och planera både inköp och resor, det kommer man långt med. Och framförallt, minska energianvändningen!

  Snart avslutas Musikhjälpen för det här året men vill Du fortfarande bidra har Du fortfarande möjlighet bl.a. här på Supermiljöbloggens egna insamling.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra