Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Intervju: Därför är vi med i Extinction Rebellion

  Foto: Extinction Rebellion Sverige

  SMB intervjuade tre av protestanterna som deltog i blockaden framför Riksdagen i måndags. Här är deras svar på varför de ser civil olydnad som nödvändigt.

  Alfred

  SMB träffar Alfred medan han ligger ner på asfalten mitt i folksamlingen. Han har en hjälm med kamera på och en flagga över kroppen med Extinction Rebellions timglassymbol på. SMB frågar varför han är med i denna typ av aktion och i rörelsen.

  Jag får väldigt lite hopp när jag läser forskningsartiklar och i stort när jag zoomar ut och ser hur samhället ser ut och hur många som inte är uppvaknade. Men när man är här och gör aktioner och agerar så byggs hoppet upp. Det finns ju massa andra personer som är likasinnade, så det är en skön känsla att vara med och skapa den förändring som är vår moraliska plikt. Vi måste med alla medel försöka behålla livet på jorden. Det hoppas jag alla människor håller med om.

  När man läser på själv ser man att forskningen är solklar. Vi har otroligt lite tid. Vi lever ju egentligen på lånad tid. Vi själ resurser från framtiden. Så när man börjar läsa på så vill man agera. Den bästa strategin för att försöka påverka var för mig Extinction Rebellion. Man är varmt välkommen att gå med i Extinction Rebellion. Det finns dels grejer, som jag gör nu, som är olagliga och så finns det roller som är lagliga om man hellre börjar på den nivån.”

  Jag tycker den här aktionen visar bra att vi inte tillåter politikerna som sitter här inne i Riksdagen att fortsätta vara passiva i den här frågan och inte behandla den här frågan som en kris.

  Anna

  Foto: Extinction Rebellion Sverige

  Anna har åkt till Riksdagen från Örebro. Hon står i folkmassan med en tygskylt som det står ”Tell the Truth” på och är på gott humör. I bakgrunden spelas det trummor och fiol.

  När jag fick reda på att detta var, så kändes det orimligt att inte vara med. Det känns fantastiskt att det händer någonting och jag vill fortsätta.
  Varför just Extinction Rebellion?
  Det känns direkt. Det är en helt fredlig aktion, men inget mjäk. Det är väldigt mycket klarspråk. Det tycker jag känns skönt. De är både stressade och målmedvetna.
   Vad vill du säga till politikerna?
  Jag tycker den här skylten är bra. Det står Tell the truth – säg sanningen! Vi måste prata om klimatkrisen som den kris det är.

  Peter

  Foto: Extinction Rebellion Sverige

  Peter står bakom en stor banderoll och berättar att han annars jobbar som lärare i naturvetenskap på folkhögskola och vid några tillfällen gått med sina kursgrupper till skolstrejkerna som hålls varje fredag.

  Jag tycker det är hög tid att vända utvecklingen. Om det fortsätter som nu är det helt ohållbart, då riskerar vi väldigt mycket.

  Hur känns det att vara med i aktionen?

  Det känns jättebra faktiskt, nu när det kom sång och musik och så. Det är lite jobbigt att stå, får jag erkänna, i många timmar. Men med lite matsäck, sång, musik och vackert väder så.”

  Vi måste synas och höras. Jag hoppas vi också syns i media. Och säkert ett antal riksdagspolitiker går förbi här ser. Sen krävs det ju mer. Men många bäckar små.

  Vad vill du att politikerna ska göra?

  Egentligen är det att politikerna måste uttala att nu är det ett krisläge. Sen är det massor av detaljfrågor. Det är ju precis varenda samhällssektor. Det är transport, industri, jordbruk och det är konsumtion och jag vet inte vad. Alla samhällssektorer måste förändras.

  Hur ser du på framtiden?

  Tyvärr så, även om vi lyckas att vända utsläppen så kommer vi inte lyckas vända klimatförändringarna.  Vi är ju på en grad och vi är på väg mot en och en halv. Och om vi inte lyckas med målet om 1,5 så kommer det fortsätta att öka från problem till katastrof. Det är kanske en bra framtid för miljögrupper, men det kanske inte är det som är det främsta målet.

  Vi har ju skogsskövling, utfiskning, föroreningar och sånt som inte direkt är kopplade till klimatet men samverkar. Ju mer vi lyckas minska alla förstörande aktiviteter, desto mer kan vi dämpa och fördröja effekterna. Och sen måste vi vara förberedda på de effekter som ändå kommer. För det kommer bli flera stormar, värmeböljor, vattenbrist och översvämningar. Det får vi vara beredda på.


  SMB bevakar den växande och föränderliga miljörörelsen, och trycker på politikerna. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra