Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Isen på Antarktis smälter tre gånger snabbare än för fem år sedan

  Foto: Pxhere

  På bara fem år har smältningstakten för Antarktis is tredubblats visar två rapporter av 84 forskare från 44 internationella organisationer i tidsskriften Nature. Detta kan i förlängningen leda till över tre meters havsnivåhöjningar under detta århundrande, om inte utvecklingen förhindras. 
  Med is verkar det alltid gå snabbare än vad vi tänkte oss från början. Med hjälp av förbättrade satellitbilder har studierna kunnat visa den oroande utvecklingen i Antarktis (söderut, inte Arktis). Om inget görs för att stoppa uppvärmningen av jorden visar forskningen att havsnivån kan höjas med över en meter redan till 2070. Detta kan i sin tur få istäcket på hela västra Antarktis att kollapsa och höja havsnivån till 3,5 meter innan 2100, vilket är snabbare än vad som tidigare befarats.
  3,5 meter kanske inte låter så mycket, men tänk då på att Maldivernas marknivå (liknande många fler tätbebodda öars) är i snitt 1,7 meter över havet, och att halva Bangladesh (147 miljoner människor bor i landet) yta riskerar att översvämmas. Bangladesh som också förväntas utsättas för fler cykloner och samtidigt bidrar ytterst lite till klimatförändringarna per person. Sist men absolut inte minst ligger några av världens mest tätbefolkade megastäder vid kusten (såsom New York, Los Angeles och San Francisco, Tokyo, Mumbai, Shanghai, Jakarta och Dhaka) vilka kan delvis eller helt behöva evakueras inom vår livstid om inte utvecklingen förhindras.
  Läs mer: 10 populära platser som riskerar att försvinna
  Skulle all is på Antarktis smälta skulle havsnivån höjas med 58 meter, men det kommer i så fall ta väldigt lång tid. Problemet med is är dock de självförstärkande effekterna. När is börjat smälta bidrar smältvattnet och minskad ljusreflektion till ännu snabbare issmältning. Detta gör det väldigt svårt att förhindra smältningen efter en viss tidpunkt. Det positiva vi kan säga nu är att vi fortfarande verkar ha en chans att hejda de värsta effekterna. Dags för handling!

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra