Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Japansk jakt på valar och delfiner hotar utrota flera arter

  Den japanska jakten på valar och delfiner baserar sig på föråldrade siffror kring hur stora fångster som kan tas upp utan att skada bestånden. Som resultat av detta riskerar flera arter utrotning om inte snabbat åtgärder tas, det  hävdar Environmental Investigaton Agency i en ny rapport.

  Japans val och delfinjakt är den största i världen och har länge fått kritik från världssamfundet. 1993 märkte även Japan att det storskaliga fisket lett till dramatiskt minskade bestånd, varpå restriktioner och tak på fångster infördes. Men kritiker pekar nu att taken för flera arter inte har justerats på 20 år, trots en fortsatt nedgång i populationerna. Situationen är nu så allvarlig att fiskeflottan i många fall inte klarar av att fånga så många valar eller delfiner som taket tillåter därför att populationerna har sjunkit så mycket.

  Idag är det endast Japan, Island och Norge som bedriver valjakt i någon större skala. Australien valde i somras att dra Japan inför internationell domstol  efter att de bedrivit valjakt i skyddade områden.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.