Kalhyggesbruk hotar hundratals svenska arter
En ny undersökning visar att kalhyggesbruket i Sverige hotar minst 394 arter, och att politiker som försvarar skogsbruket ofta ger felaktiga eller irrelevanta uppgifter. I dag bedrivs kalhyggesbruk på 97 procent av den brukade skogsarealen.
SLU Artdatabanken har på uppdrag av WWF granskat hur kalhyggesbruket hotar arterna i skogen. Slutsatserna är att minst 394 påverkas direkt negativt av svenskt kalhyggesbruk, och sex arter anses ha dött ut på grund av skogsbruket sedan 1950-talet.
En del politiker verkar tro att vi kan avverka skyddsvärda skogar bara vi planterar nya, eftersom de skogarna med tiden blir lika skyddsvärda som de ursprungliga. Men det stämmer inte. Många arter har svårt att sprida sig och försvinner permanent från en plats där skogen har kalavverkats, säger Peter Roberntz, skogsrådgivare på WWF.
Vinklade politiska uttalanden
I en artikel i DN lyfts att Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna har kommit med felaktiga eller irrelevanta uppgifter när de försvarat svenskt kalhyggesbruk. Bland annat har Annie Lööf hävdat att det är en ”rik biologisk mångfald i skogen”, och att arter faktiskt tillkommit de senaste decennierna.
Kristdemokraternas klimatpolitiska talesperson Kjell-Arne Ottosson menar att det inte finns någon motsättning mellan skogsbruk och biologisk mångfald och Moderaternas klimatpolitiska talesperson Jessica Rosencrantz menar att många av Sveriges skogsägare både ökat avverkningen och den biologiska mångfalden samtidigt.
Att det tillkommit 800 arter säger ingenting om hur skogens arter mår. Främmande invasiva arter är direkt negativa för ekosystemen. Att antalet arter i den svenska naturen har ökat saknar relevans för skogsbrukets inverkan på den biologiska mångfalden, säger Peter Roberntz på WWF.
Är det rik biologisk mångfald?
I Sveriges Miljömål går att läsa att vi inte når målet ”Levande skogar” och att trenden är negativ. Avverkning av skogar med höga naturvärden, fragmentering och minskande livsmiljöer för ett antal hotade arter är ett stort problem för att nå målet om att bevara biologisk mångfald i skogslandskapet.
För att vända trenden behövs mer skydd av skogar med höga naturvärden, naturvårdande skötsel samt förbättrad miljöhänsyn vid avverkning.
Av alla 4746 rödlistade arter i Sverige är 2 249 hotade, varav 999 är knutna till skogsmiljöer. Det gäller bland annat svampar, skalbaggar, lavar och fjärilar.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till