Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Amerikanska delstaten Kalifornien har stämt stora oljejättar som Exxon Mobil Corp, Shell PLC och Chevron Corp. Anklagelsen är att de förminskar riskerna med fossila bränslen, enligt ett domstolsdokument på fredagen.

  Kalifornien menar att dessa oljejättar genom sin verksamhet har orsakat skadat för tiotals miljarder dollar. De anklagas dessutom för att ha vilselett allmänheten genom att förminska riskerna med oljeindustrin. Man nämner även den amerikanska oljeindustrigruppen, American Petroleum Institute, som en påhejande part.

  Denna stämning följer många andra rättsliga åtgärder som man har genomfört mot fossila bränslen och oljebolag de senaste åren.

  Detta kommer i ljuset av en rapport från Oil Change International, som SMB tidigare rapporterat om, som visar att 20 länder, kallade ”planetförstörare”, med sina expansionsplaner riskerar att stjälpa planeten i klimatkaos. Dessa länder svarar troligen för nästan 90 procent av utsläppen från gas- och oljefält fram till 2050. USA ligger i topp bland planetförstörarna tillsammans med Kanada, Australien, Storbritannien och Norge.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.