20 länder är på väg att föra in hela planeten i klimatkaos när de planerar att expandera sin olje- och gasutvinning, visar en ny rapport. Deras agerande omöjliggör 1,5 gradersgränsen. Värst är bland annat USA och Norge.
Fossilindustrins intressen “håller världen med en kniv mot halsen”. Så beskriver FN:s generalsekreterare fossilbolagens fortsatta utvinning av olja, som han även menar är både “ekonomisk och moralisk galenskap”. Samtidigt som världens största oljebolag i smyg rullar tillbaka sina klimatlöften kommer nu en ny rapport från organisationen Oil Change International som visar att världens oljeländer inte heller ämnar agera för en säker framtid.
Rapporten fokuserar på 20 länder som organisationen benämner som ‘planetförstörare’. Dessa 20 planetförstörare beräknas bli ansvariga för nästan 90 procent av världens utsläpp från gas- och oljefält mellan i år och 2050.
Värsta syndarna i globala Nord
De värsta syndarna – i synnerhet från ett rättviseperspektiv – är fem länder från globala Nord (västvärlden): USA, Kanada, Australien, Storbritannien samt vårt grannland i väst, Norge. Dessa fem länder, som alltså är några av världens rikaste, står för en majoritet av världens planerade olje- och gasutvinning.
USA ensamt planerar för motsvarande 31 procent av hela världens planerade expansion. Oil Change International kallar USA för “chef bland planetförstörarna”. Norge benämns som “ansiktet utåt för klimathyckleri”. Så sent som i juli beslutade den norska regeringen att ge tillstånd till ytterligare 19 nya olje- och gasfält, vilket SMB rapporterade om.
Forskningen, FN:s generalsekreterare och det Internationella energirådet IEA är tydliga med att inga nya olje- och gasfält kan tas i bruk om världen ska ha en rimlig chans att hålla sig inom 1,5 graders uppvärmning. Värt att påminna är att redan vid en sådan uppvärmning riskerar världen att trigga hela tio så kallade ‘tipping points’, varav fyra bedöms som ‘troliga’ att passeras.
Inte ett enda land med oljereserver har tagit beslutet att helt låta oljan vara kvar i marken. Som rapporten visar gör nästan alla tvärtom.
Trots detta kan Ecuador, som inte granskas i rapporten, anses vara något av en förebild. Detta efter landets folkomröstningsbeslut om att helt och hållet förbjuda oljeborrning i Yasuni nationalpark i Amazonas, som SMB rapporterat om. Beslutet innebär att det ecuadorianska folket säger nej till uppskattningsvis 175 miljarder kronor, för att istället värna ursprungsfolks rättigheter, den biologiska mångfalden och klimatet. Så kan man också välja att agera.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till