Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Kanada godkänner expansion av oljepipeline

    Kanadas premiärminister Justin Trudeau har meddelat att den kanadensiska staten kommer fortsätta utbyggnaden av den pipeline som regeringen köpte upp förra året. Projektet har lett till stora protester från miljö – och urfolksgrupper och skapar en het debatt om klimat och miljö inför höstens federala val.

    Det liberala partiet med Justin Trudeau i spetsen tog förra året det kontroversiella beslutet att köpa upp Trans Mountain pipeline för att säkerställa en redan påbörjad utbyggnad av pipelinen.

    Utbyggnaden stoppades tillfälligt av en domstol förra året då miljö – och urfolksgrupper fick rätt i att regeringen inte hade konsulterat berörda urfolksgrupper tillräckligt. Utökade konsultationer samt löften om att ta hänsyn till den lokala miljön resulterade dock i att regeringen nu kan fortsätta projektet.

    Om inte ytterligare överklaganden går igenom kan byggandet börja redan i år och förväntas ta ungefär två år att färdigställa.

    Pipelinen sträcker sig från den oljeproducerande delstaten Alberta i mitten av landet till kuststaten British Columbia. Expansionen kommer tredubbla pipelinens kapacitet och gör att Kanada kan öka sin export av råolja. Förutom kraftigt ökade utsläpp av koldioxid från oljan, innebär projektet även en påtaglig ökning av tankers i British Columbia. Detta skulle kunna vara droppen för den redan utrotningshotade gruppen späckhuggare som lever i de trafikerade vattnen.

    Syftet med regeringens beslut att bygga ut pipelinen är att stödja landets energisektor och ge ekonomin ett lyft. Samtidigt lovar Trudeau att vinster från projektet ska gå till landets omställning bort från fossila bränslen. Pipelineprojektet har synliggjort klyftan mellan väljare som är oroliga för miljö – och klimat och de som lever av oljeindustrin i delstater som Alberta. Den liberala regeringen försöker balansera båda sidornas intressen, bland annat genom införandet av en koldioxidskatt som delas ut till befolkningen, samtidigt som man också stödjer energisektorn.

    Höstens federala val kommer sannolikt att ställa frågan på sin spets och avgöra om det liberala partiets kompromissande kring klimatfrågan kommer leda till fortsatt förtroende för Trudeau, skriver BBC.


    Supermiljöbloggen bevakar den internationella klimatomställningen. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

    >>Läs mer om vad vi vill göra här

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.