Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Rekordstor skogsförlust på norra halvklotet

  Omfattande skogsbränder på Norra halvklotet ledde till stora förluster av växande träd i fjol. Foto: jlujuro från Pixabay

  Omfattande skogsbränder i Sibirien förklarar till stor del att de så kallade boreala skogarna på norra halvklotet uppvisade stora förluster i yta under 2021. Det rapporterar organisationen Global Forest Watch.

  Det har länge varit regnskogarna i det tropiska delarna av världen som minskat mest, genom avverkningar och omvandling till betesmark och plantager. Så är det även nu. Men situationen för de nordliga skogarna har snabbt försämrats.

  Trädförlusten på norra halvklotet var under fjolåret 30 procent högre än året innan. För Rysslands del är siffran den största sedan år 2001, med totalt 6,5 miljoner hektar eller 65 000 kvadratkilometer.

  Detta enligt Global Forest Watchs rapport som citeras av brittiska BBC.

  Utöver Ryssland är det skogarna i norra Kanada och delar av Alaska som påverkats mest. Enorma skogsbränder och skador på skogarna på grund av torka och andra klimatrelaterade faktorer ligger bakom trädförlusterna. Till skillnad från i tropikerna bedöms dock inte avskogningen bli permanent.

  Under 2021 var avskogningen i tropikerna 110 000 kvadratkilometer, mer än en fjärdedel av Sveriges landareal, enligt organisationens rapport. 40 procent av avskogningen skedde i Brasilien, där regnskogen främst konverteras till jordbruks- och betesmark. Trycket på skogarna är också mycket hårt i Kongo Kinshasa.

  Förlusten av tropiska träd ledde i fjol till utsläpp i atmosfären av 2,5 miljarder ton koldioxid – motsvarande Indiens totala årliga utsläpp, skriver Global Forest Watch.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!