Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kärnkraftslobbyn trycker på i EU för ökade subventioner

  Supermiljöbloggen har tidigare rapporterat om att de nya kärnkraftverken inte klarar sig utan statligt stöd och att Storbritannien har lobbat för EU-subventioner på kärnkraft. Nu visar det sig att chefen för det franska kärnkraftsföretaget Areva i tysthet lobbar för subventioner på kärnkraft och samtidigt kräver att stöd till förnybar energi ska tas bort.

  Areva har ett kontrakt att bygga kärnkraftverken i Somerset åt företaget EDF. EDF, även det ett franskt företag, förhandlar just nu med den brittiska regeringen om hur mycket de ska få betalt för strömmen som kommer att produceras i reaktorerna. Precis som i Sverige råder det en diskussion om vad inga subventioner egentligen innebär. Koalitionens överenskommelse säger att ny kärnkraft bara ska byggas om de inte får några statliga subventioner. Trots detta håller alltså regeringen på och förhandlar om ett garanterat pris på elen från de nya kärnkraftverken. 

  Fram till nu har de antagits att det är EDF som har varit drivande i lobbyingen för mer subventioner till kärnkraft men ett nyligen läckt dokument visar att Arevachefen Luc Oursel har kontaktat EU´s miljökommissionär Connie Hedagaard. Han har efterfrågat garantier som skulle fungera som katalysatorer för att förenkla finansieringen av ”low-carbon” tekniker såsom kärnkraft. Samtidigt har han efterfrågat borttagande av subventioner för förnybar energi och energifattigdom. Areva förnekar både att de vill ha kärnkraftssubventioner och att de vill ta bort andra subventioner. Till historien hör att Areva till viss del är ägt av den franska staten.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.