Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Miljöministern berättar om budgetnyhet för Supermiljöbloggen.

  För ett år sedan, när regeringen presenterade sin budgetproposition för år 2016, lovade man en rekordstor satsning på skydd av värdefull natur. Under det här året skulle 1 344 miljoner kronor satsas, där den största delen var tänkt att att gå till bevarandet av värdefulla skogsmarker.

  Men i vårändringspropositionen, som presenterades i april i år, meddelade regeringen att anslaget behövde minskas med 250 miljoner kronor, vilket framför allt berodde på att det fanns ett behov av ökade medel för att hantera flyktingsituationen.

  Regeringen lovade dock att det endast handlade om en senareläggning, och att de 250 miljoner kronorna till skydd av värdefull natur skulle hamna i 2017 års budget.

  Många har dock undrat över detta.

  – Kan vi lita på det löftet?, frågade exempelvis riksdagsledamoten Johan Hultberg (M) under en interpellationsdebatt i riksdagen i maj.

  Och för bara några dagar sedan sa Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, så här i ett pressmeddelande:

  – Ska vi nå 20 procent skyddad natur till 2020 måste Sveriges regering ta i! Det är mycket viktigt att regeringen nu faktiskt skjuter till de utlovade 250 miljoner kronor, som drogs in i årets budget, till 2017 års budget.

  Supermiljöbloggen kan nu berätta att pengarna kommer. Och de kommer dessutom tidigare än tänkt. De 250 miljoner kronorna läggs nämligen tillbaka redan i höständringsbudgeten för 2016, detta då ”utgifterna på statens budget inte har ökat i den utsträckning som regeringen bedömde i vårändringsbudgeten”. Naturvårdsverket kan nu därför använda pengarna som det var tänkt från början.

  – Regeringen håller vad den lovar. Vi för tillbaka pengarna till värdefull natur tidigare än beräknat. Nu kan vi skydda mer naturskog snabbare, säger miljöminister Karolina Skog (MP) i en kommentar till Supermiljöbloggen.

  WWF som uppmärksammat förändringen, skriver på Twitter.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!