(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Karolina Skog (MP): “Vi ska skydda mer skog”

Foto: Frédéric Forsmark/Länsstyrelsen i Norrbottens län

Miljöministern berättar om budgetnyhet för Supermiljöbloggen.

För ett år sedan, när regeringen presenterade sin budgetproposition för år 2016, lovade man en rekordstor satsning på skydd av värdefull natur. Under det här året skulle 1 344 miljoner kronor satsas, där den största delen var tänkt att att gå till bevarandet av värdefulla skogsmarker.

Men i vårändringspropositionen, som presenterades i april i år, meddelade regeringen att anslaget behövde minskas med 250 miljoner kronor, vilket framför allt berodde på att det fanns ett behov av ökade medel för att hantera flyktingsituationen.

Regeringen lovade dock att det endast handlade om en senareläggning, och att de 250 miljoner kronorna till skydd av värdefull natur skulle hamna i 2017 års budget.

Många har dock undrat över detta.

– Kan vi lita på det löftet?, frågade exempelvis riksdagsledamoten Johan Hultberg (M) under en interpellationsdebatt i riksdagen i maj.

Och för bara några dagar sedan sa Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, så här i ett pressmeddelande:

– Ska vi nå 20 procent skyddad natur till 2020 måste Sveriges regering ta i! Det är mycket viktigt att regeringen nu faktiskt skjuter till de utlovade 250 miljoner kronor, som drogs in i årets budget, till 2017 års budget.

Supermiljöbloggen kan nu berätta att pengarna kommer. Och de kommer dessutom tidigare än tänkt. De 250 miljoner kronorna läggs nämligen tillbaka redan i höständringsbudgeten för 2016, detta då “utgifterna på statens budget inte har ökat i den utsträckning som regeringen bedömde i vårändringsbudgeten”. Naturvårdsverket kan nu därför använda pengarna som det var tänkt från början.

– Regeringen håller vad den lovar. Vi för tillbaka pengarna till värdefull natur tidigare än beräknat. Nu kan vi skydda mer naturskog snabbare, säger miljöminister Karolina Skog (MP) i en kommentar till Supermiljöbloggen.

WWF som uppmärksammat förändringen, skriver på Twitter.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.