Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Karta över möjlig koldioxidlagring i Norden

  Kan idén om att lagra koldioxid under markytan vara en lösning på hur vi ska minska koldioxidhalten i atmosfären? Just nu pågår en omfattande kartläggning av var i Norden denna lagring skulle kunna ske.

  Det man letar efter är sandsten med små hål, där man skulle kunna lagra koldioxid. Sandstenen bör även vara täckt av annan sten så att koldioxiden som pumpas in hålls kvar, skriver Sveriges Radio.

  Karen Lyng Anthonsen arbetar på Danmarks geologiska institut, och är en av dem som arbetar med att kartlägga passande sandsten i Sverige, Norge, Danmark och på Island.

  Sverige har en potential att lagra 15 gigaton. Det motsvarar ungefär sju år av Europas utsläpp så det är riktigt mycket.

  De svenska platser som har bäst potential för att lagra koldioxid är sydvästra Skåne och södra Östersjön, enligt SGU (Sveriges Geoligiska Undersökning). Den färdiga atlasen ska vara klar under 2015.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.