Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kemikalier i nio av tio oekologiska frukter

  Foto: Bill Ebbesen

  Det menar Naturskyddsföreningen. Men enligt Livsmedelsverket är det säkert att äta oekologisk frukt.

  Naturskyddsföreningens påstående bygger på tester från Livsmedelsverket som visade att av 647 oekologiska frukter så fanns det rester av bekämpningsmedel i 87 procent av dem. Värst var vindruvor då det fanns rester av bekämpningsmedel i 96 % av alla oekologiska druvorna. Dessutom kommer resterna i druvorna från 51 olika bekämpningsmedel.

  – Människor blir allt mer medvetna och äter mer frukt. Därför är det viktigt att vi diskuterar effekterna av den cocktail av bekämpningsmedel som vi stoppar i oss. En enkel insats vore om skolor, förskolor och äldreboenden bara köper in ekologisk frukt, säger Johanna Sandahl, vice ordförande för Naturskyddsföreningen.

  Det danska livsmedelsverket rekommenderar enligt en artikel i Svenska Dagbladet därför gravida kvinnor och små barn att välja ekologiskt. Naturskyddsföreningen tycker att det svenska livsmedelsverket borde göra samma sak som det danska och varnar för att det i de oekologiska frukterna finns ämnen som stör hormoner och kan med medverka till att cancer bildas.
  Livsmedelsverket bekräftar siffrorna men menar att frukten inte är farlig och att det även går bra för barn och gravida att äta oekologisk frukt.  Anneli Widenfalk, som jobbar på Livsmedelsverket med frågor om gifter, säger till Svenska Dagbladet, att man får i sig väldigt små mängder av bekämpningsmedel när man äter oekologisk frukt och dessa ämnen varken är hormonstörande eller medverkande till att cancer bildas.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.