(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Kemikalier i nio av tio oekologiska frukter

Foto: Bill Ebbesen

Det menar Naturskyddsföreningen. Men enligt Livsmedelsverket är det säkert att äta oekologisk frukt.

Naturskyddsföreningens påstående bygger på tester från Livsmedelsverket som visade att av 647 oekologiska frukter så fanns det rester av bekämpningsmedel i 87 procent av dem. Värst var vindruvor då det fanns rester av bekämpningsmedel i 96 % av alla oekologiska druvorna. Dessutom kommer resterna i druvorna från 51 olika bekämpningsmedel.

– Människor blir allt mer medvetna och äter mer frukt. Därför är det viktigt att vi diskuterar effekterna av den cocktail av bekämpningsmedel som vi stoppar i oss. En enkel insats vore om skolor, förskolor och äldreboenden bara köper in ekologisk frukt, säger Johanna Sandahl, vice ordförande för Naturskyddsföreningen.

Det danska livsmedelsverket rekommenderar enligt en artikel i Svenska Dagbladet därför gravida kvinnor och små barn att välja ekologiskt. Naturskyddsföreningen tycker att det svenska livsmedelsverket borde göra samma sak som det danska och varnar för att det i de oekologiska frukterna finns ämnen som stör hormoner och kan med medverka till att cancer bildas.
Livsmedelsverket bekräftar siffrorna men menar att frukten inte är farlig och att det även går bra för barn och gravida att äta oekologisk frukt.  Anneli Widenfalk, som jobbar på Livsmedelsverket med frågor om gifter, säger till Svenska Dagbladet, att man får i sig väldigt små mängder av bekämpningsmedel när man äter oekologisk frukt och dessa ämnen varken är hormonstörande eller medverkande till att cancer bildas.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.