Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Kina och USA undertecknar Parisavtalet

  Foto: Pablo Martinez Monsivais (CC BY-ND 2.0)

   Världens länder kom överens om ett nytt klimatavtal i Paris i december 2015. Det viktigaste i avtalet är målsättningen att ökningen av den globala medeltemperaturen ska stanna väl under 2 grader och att ansträngningar ska göras för att hålla temperaturökningen under 1,5 grader. Dessutom ska länderna uppdatera sina klimatåtgärder vart femte år och öka klimatbiståndet. 

  USA:s president Barack Obama och Kinas president Xi Jinping har nu undertecknat avtalet. Detta skedde när de båda presidenterna träffades i Hangzhou i Kina inför G20-mötet, som är ett möte där de 20 länderna med de största ekonomierna träffas.

  Parisavtalet blir inte giltigt förrän minst 55 länder som står för minst 55 procent av klimatutsläppen har undertecknat avtalet. Fram till att Kina och USA undertecknade avtalet hade endast 23 länder som tillsammans står för 1,1 procent av utsläppen undertecknat avtalet, skriver DN. Många av de länder som hittills undertecknat avtalet är ö-länder med små utsläpp.

  Eftersom Kina och USA tillsammans står för cirka 38 procent av världens klimatutsläpp så är detta ett stort framsteg. Det gör att det finns gott hopp om att avtalet kan bli giltigt innan år 2016 är slut.

  Obamas klimatrådgivare Brian Deese säger till Washington Post att ytterligare 35 länder är på väg att underteckna avtalet. Det skulle innebära att länder som tillsammans står för 55,83 procent av utsläppen undertecknat avtalet, säger Deese. Detta är alltså tillräckligt för att avtalet ska bli giltigt. FN-klimattopptjänstemannen Richard Kinley säger att FN är redo för att avtalet blir giltigt i år.

  Att Parisavtalet blir klart innan en ny amerikansk president tar över den 20 januari 2017 gör att avtalet kan hålla även om Donald Trump skulle bli vald till president. Trump vill avbryta avtalet, men i avtalet står det måste gå fyra år innan ett land kan hoppa av avtalet. Men även om Trump skulle få svårt att stoppa avtalet kan han i praktiken ignorera det och då skulle det vara svårt för resten av världen att förhindra det, enligt Washington Post.

  Om överenskommelsen går igenom 2016 ser det dock ut att bli utan Sveriges och EU:s hjälp. DN skriver att Sverige anser att EU-länderna ska godkänna avtalet samtidigt och att det planeras ske 2017.  Men enligt Financial Times uppmanar EU-kommissionen medlemsländerna att underteckna avtalet så snart som möjligt.

   

   

   

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra