Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Dumheter Nyheter

    Kinas användning av kolkraft ökar

    Trots covid-19 och utlovad klimatneutralitet 2060 ökade Kinas kolkraft förra året och står nu för mer än hälften av all kolkraft i världen. Samtidigt minskade kolenergin i övriga världen, enligt beräkningar från den brittiska tankesmedjan Ember.

    Det var nog många som blev förvånade när Kinas president Xi Jinping i ett tal inför FN:s generalförsamling berättade att landets utsläpp ska peaka 2030 för att sedan bli klimatneutrala innan 2060. Detta kommer kräva stora åtaganden från världens största utsläppare.

    Det är det därför lite förvånande att trots att landet har lovat att minska sitt beroende av kolkraft beviljades bygglov för fler koleldade kraftverk under första halvan av 2020, än vad som tidigare skett under hela 2018 respektive 2019. Under 2020 var landet dessutom det enda av G20-länderna som såg en stor ökning av kolkraft, enligt beräkningar av den oberoende brittiska tankesmedjan Ember som fokuserar på miljö- och klimatfrågor.

    Kinas ökning kommer trots att landet har investerat i såväl vindkraft som solkraft. För trots att kolkraftens del av all energiproduktion har sjunkit från 70 till 56 procent det senaste årtiondet har Kina ökat sin kolproduktion i faktiska siffror med 19 procent bara under de senaste fem åren. Detta har framförallt att göra med ett ökat elbehov som satsningen på förnybart inte täcker. Bara mellan 2015 och 2020 ökade behovet med över 1880 TWh. Sol och vind står dessutom bara för en tiondel av landet elproduktion, vilket är i linje med övriga världen.

    Under fjolåret minskade annars kolenergin i världen med 4 procent, eller 346 terawattimmar (TWh), vilket är en viktig, men aningen svårtolkad, signal innan vi vet hur pandemins återstart kommer se ut.

    Kinas utveckling betonar också vikten av att nå globala överenskommelser för att fasa ut kolkraften. Därför blir den forskning som CarbonBrief rapporterar om extra intressant. I en studie publicerad i Nature Communications har forskare nämligen identifierat 18 procent av Kinas koleldade kraftverk som lämpliga för att snabbt kunna avvecklas för att hjälpa landet att nå målet om klimatneutralitet 2060.

    Nu är frågan om Kina tar till sig av dessa rekommendationer och huruvida löften kommer hållas eller om utvecklingen snarare kommer gå åt motsatt håll med ytterligare ökade elbehov. Tiden efter covid-19 kommer vara en viktig vägvisare för det globala klimatpussel som måste läggas. Vi vill inte om några år befinna oss i situation där geoengineering känns som lösningar på en klimatkris som gått överstyr.

    Årliga koldioxidutsläpp från kolanvändning. Källa: Our World in Data.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.