Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Kinas uppdaterade klimatlöften långt ifrån tillräckliga

  Foto: Foreign, Commonwealth & Development

  Med ett fåtal dagar kvar till klimattoppmötet i Glasgow släppte Kina under torsdagen sina uppdaterade klimatlöften. Löftena lovar dock inga skärpta åtaganden eller en ärlig ambition att agera tillräckligt kraftfullt för att begränsa den globala uppvärmningen. Samtidigt menar vissa kritiker att Kinas nya mål ändå kan förenkla förhandlingarna.

  Kina släpper ut mest koldioxid i hela världen. Trots president Xi Jinpings löfte om ett stopp för finansiering av kolkraft i andra länder för ett par veckor sedan har den nuvarande energikrisen fått Kina att öka sina investeringar i kolkraft. Flertalet uttalanden om klimatinvesteringar, ”peak emissions” och ökade resurser till skogsplantering har hörts från kinesiskt håll under det senaste året och nu uppdateras alltså landets nationella åtaganden.

  Xi Jinpings målsättning är nu att koldioxidutsläppen ska nå sin topp innan 2030 och att landet ska sikta på koldioxidneutralitet – det vill säga noll nettoutsläpp av koldioxid – innan 2060, rapporterar The Guardian. För att nå detta föreslås en minskning av koldioxidutsläpp som andel av BNP med mer än 65 procent jämfört med 2005 års nivåer, en ökning av fossilfria bränslen i energiförbrukningen till 25 procent, ökad beskogning med sex miljarder kubikmeter till 2030 samt enorma satsningar på sol- och vindenergi till 2030.

  Samma låga ambitionsnivå – men kan underlätta på COP26

  Men att kalla detta utspel för ett uppdaterat klimatlöfte är missvisande, eftersom löftena egentligen inte är en uppdatering alls. Det är snarare en sammanställning av tidigare utlovade målsättningar, som precis som då, fortfarande är långt ifrån tillräckliga.

  Klimatminister Per Bolund säger i en intervju i DN att han är kritisk till åtagandet.

  Jag hade hoppats på större steg, inte minst nu när det är så tydligt att det är lönsamt att investera i det förnybara. Och Kina lider självt svårt av både klimatkrisens och miljökrisens effekter, med så extremt dålig luftkvalitet och så stora interna miljöproblem. Så jag hade nog förväntat mig att de skulle vara villiga att göra mer.

  Frånvaron av uppdaterade ambitioner från Kina har varit en kritisk fråga inför klimattoppmötet. Att officiella löften nu finns på plats kan enligt vissa bedömare förenkla förhandlingarna. Länderna som signerat Parisavtalet ska lämna in uppdaterade nationella mål var femte år och hade Kina avstått från detta skulle processens tillförlitlighet kunna ifrågasättas – en process vars funktion är avgörande för det internationella klimatarbetet.

  Det hade varit väldigt olyckligt om Kina inte hade skickat in någon uppdatering, nu slipper man det störningsmomentet i diskussionerna i Glasgow – även om ambitionerna från Kina naturligtvis måste höjas mycket mer från detta, säger Johan Kuylenstierna, ordförande i Klimatpolitiska rådet, till DN.

  Spridda reaktioner: ”Inte tillräckligt konkret”

  Li Shuo från Greenpeace East Asia menar dock att Kinas beslut kastar en skugga över de globala klimatarbetet och att ”Kina måste komma fram med starkare planer för att utsläppen ska nå sin topp innan 2025.”

  Ola Hansén, klimat- och energipolitisk expert på WWF, håller med om vikten av att inte tumma på processen om uppdaterade ambitioner var femte år. Samtidigt innebär åtagandet om peak emissions först till 2030 att 1,5-gradersmålet är utom räckhåll.

  Lauri Myllyvirta, ledande analytiker på den oberoende forskningsorganisation CREA, menar att målen om klimatneutralitet och peak emissions formaliseras i och med åtagandet, men att målen i sig inte är tillräckligt konkreta för att veta om utsläppen kommer öka eller minska fram till 2030.

  Den slutliga domen och effekten av Kinas formalisering av det uppdaterade klimatmålet får vänta, men förhoppningsvis har ett av alla hinder som står i vägen för ett lyckat COP26 raderats.

  Vill du veta vilka de övriga knäckfrågorna under klimatförhandlingarna är? Läs COP-veteranen Mattias Goldmann sia om möjligheterna och utmaningarna inför mötet.


  Följ SMB:s bevakning av COP26 här!

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra