Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Kitty Ehn: Nu får det fan vara nog

  Foto: Hanna Åkesson

  ”Jävla kommunistfitta.”

  Ett anonymt mail till en nittonårig journalist. Jag hade skrivit en artikel där jag kritiserade kapitalismen för att vara ett orättvist ekonomiskt system, och fått mitt första hatmail.

  För en månad sedan skrev jag min senaste text om kapitalism, här på Supermiljöbloggen. Anledningen att jag nu skriver om samma ämne är att min mailkorg åter fylldes av nedvärderande ord.

  Och nu får det fan vara nog. 

  Längs vägen har många vänner gett mig rådet att sluta. Att inte skriva om något som är så stort och svårt, som väcker så mycket känslor. Men ändå fortsätter jag skriva om kapitalism, och fortsätter möta samma reaktioner. Jag har tvingats vänja mig vid att kallas kommunist, extremist, ja, till och med fascist.

  Samtidigt förstår jag inte varför människor reagerar på detta sätt. Varför ett utmanande av vårt ekonomiska system väcker så mycket hat och ilska?

  Kanske är det själva benämnandet av detta system som just kapitalism som sticker i ögonen. Ordet bär med sig många föreställningar och fördomar. Över tid har det kommit att betyda så mycket mer än sin ursprungliga innebörd – kapitalism har blivit en ideologi snarare än en beskrivning av vårt ekonomiska system.

  Resultatet är att diskussionen om kapitalism blir idealistisk. Istället för att handla om begreppets materiella betydelse och innebörd skiftas fokus till de tankar, normer och föreställningar som vi kommit att förknippa med kapitalism.

  Det gör att det blir svårt att kritisera kapitalismen utan att klassas och avfärdas som idealist.

  Eftersom vi lever och agerar i en kulturell kontext där ett kapitalistiskt ekonomiskt system utgör normen har detta system blivit en identitetsmarkör. En symbol för det västerländska livet och våra västerländska värderingar.

  Därmed blir kritiken mot systemet personlig – en kritik mot vårt sätt att leva och vara.

  Men för att komma vidare i diskussionen om hur ekonomin och samhället kan bli mer hållbart måste vi våga benämna och kritisera vårt nuvarande system.

  Jag kräver inte att alla, eller ens någon, ska hålla med om mina åsikter. Kapitalismen kanske inte behöver omstörtas och revolutioneras totalt.

  Men vi måste distansera oss från begreppet och sluta se kapitalismen som en del av vår identitet, ta det för vad det är – en beskrivning av vårt ekonomiska system.

  Kitty Ehn


  Supermiljöbloggens fasta krönikörer heter Johanna Grant, Mattias Svensson, Kitty Ehn och Anders Wijkman. Åsikterna är krönikörernas egna och behöver varken spegla åsikter från övriga krönikörer eller Supermiljöbloggens skribenter.

  För diskussioner är ni välkomna till Supermiljöbloggens facebooktrådar, och för rättningar och tankar kring innehållet får ni gärna kontakta krönikören eller SMB-redaktören Beatrice Rindevall.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra