Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Kitty Ehn ny krönikör för SMB

  Foto: Samir Akhmedov

  Kitty Ehn är nationalekonom, journalist och talesperson för Klimataktion. Hon har varit aktiv i de flesta miljöorganisationer och kampanjat för Ojnare och mot Vattenfalls kolgruvor. När Supermiljöbloggen startade kunde du se henne i fantastisk SMB-tv bevaka COP17 i Sydafrika. Nu tar hon plats i vår krönikeredaktion.

  Vilket är ditt starkaste minne från en aktion?

  – Tårgas och gummikulor i Turkiet. Året var 2013 och jag befann mig vid ockupationen av Geziparken i Istanbul. Sedan en tid tillbaka hade tusentals turkiska medborgare tagit över parken för att skydda den från regeringens rivningsbeslut. Ockupationen var olaglig, och slogs till slut ner av lagens långa arm då polisen med våld gick in i parken och tvingade bort demonstranterna.

  Efter att ha flytt från polisen och tårgasen i Gezi pratade jag med en vän som varit med och organiserat ockupationen. Jag satt med gråten i halsen och kände mig förvirrad, nedslagen. Jag förstod inte hur dessa människor kunde vara så modiga. Hur de kunde riskera så mycket, varför de gjorde det. Och varför fortsatte de kämpa, trots att det var en kamp mot alla odds? Jag kommer aldrig att glömma hens svar;

  – Vi riskerar allt, för att allt står på spel. Striden om Gezi är en symbol i det turkiska folkets kamp för demokrati, jämlikhet och rättvisa. Det är inte bara vårt ansvar, det är vår rättighet att leva i en rättvis värld.

   

  Vad tror du är det viktigaste att förändra för en mer hållbar värld?

  – En hållbar värld måste bygga en hållbar berättelse. Ett narrativ där vi människor ser oss som en del av världen omkring oss, där vi lever i samspel istället för konkurrens mot varandra och naturen. Där den neoliberala kapitalismen är ett minne blott och där rättvisa och jämlikhet är viktigare än makt och ekonomisk tillväxt.

   

  Vad kan Supermiljöbloggens läsare vänta sig av dig som krönikör?

  – Ni kan vänta er en radikal röst som berättar om den nya värld som är fullt möjlig, och fullständigt nödvändig.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra