Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kitty Ehn: Vi bygger upp och kapitalismen river ner

  Foto: Samir Akhmedov

  KRÖNIKA: Under lördagens Pride-parad i Stockholm samlades över 45 000 människor som manifesterade för allas lika värde och rätt i världen. Alla glittrade, skrattade, dansade. Högtalarna på RFSUs festivaltraktor spelade Alina Devecerskis ”flytta på dig”, och plötsligt blev allt så tydligt.

  ”Jag bygger, bygger upp
  Och du river, river ner
  Du gör mig så lack
  Du vägrar ge upp”

  Ingen låtskrivare har bättre sammanfattat kampen mot kapitalismen.

  Merparten av kämparna är inte ens medvetna om sitt deltagande i denna kamp mot kapitalismen. Men alla som på något sätt utmanar samhällets fasta normer där du som individ måste passa in i ramarna och bidra till den ekonomiska tillväxten för att ha något värde, och där vi som kollektiv måste utarma naturens resurser för att få någon utveckling – alla ni, alla vi, försöker bygga upp det som kapitalismen river ner.

  Samtidigt är vi splittrade i vårt uppbyggande. Två av kapitalismens grundpremisser är nämligen konkurrens och individualism. Inom systemets ramar är det därför naturligt att även rättviserörelser behandlar varandra som konkurrenter. Alla organisationer är dessutom individualistiska i meningen att de ser sin fråga som den viktigaste av alla, och tror att individuella röster och budskap är starkare än gemenskapens.

  Denna uppdelning och motsättning mellan människor är kapitalismens viktigaste verktyg i strategin att söndra och härska.

  Så länge vi som kämpar för rättvisa fortsätter att tänka och leva som att vi tillhör olika rörelser och grupper, med olika syften och mål, kommer vi att vara fast i en självutplånande kamp mot varandra. Men samtidigt fortsätter vi bygga upp.

  Människor, organisationer och rörelser runt om i världen börjar inse att alla de olika frågor och kamper som vi brottas med – allt från klimatfrågor till HBTQ-frågor, sexism, rasism och andra förtryck – alla kommer från samma orsak. Vad vi i större utsträckning behöver göra är att omsätta denna insikt i praktik.

  Vi måste systematiskt och strategiskt organisera oss i en gemensam rörelse mot grundorsaken till världens orättvisa och ojämlikhet: kapitalismen.

  Detta betyder inte att befintliga organisationer och rörelser ska sluta kämpa för sina frågor, tvärt om. Det är just kombinationen av alla dessa perspektiv och frågor som kommer att vara den globala rättviserörelsens styrka.

  Som en motpol till dagens ohållbara system ska vi visa att en annan värld är möjlig. Förtryckande system där en grupp människor privilegieras framför en annan kan omöjligt vara del av det hållbara samhälle vi kämpar för. Därför måste dessa normer utmanas även inom vår rörelse.

  Demokrati, jämlikhet och rättvisa är inte bara ideal, utan konkreta verktyg för att möjliggöra en systemförändring. Varje tanke, varje handling från vår rörelse ska vara en manifestation för människors lika värde och rätt.

  Jag har inget svar på frågan om hur denna globala rättviserörelse ska skapas och organiseras, och jag vet inte hur ett alternativ till kapitalismen skulle se ut. Men jag vet att vi tillsammans kan bygga något mycket bättre. Jag vet att vi genom vår gemensamma nyfikenhet och kreativitet kan hitta en lösning.

  Och när vi väl gör det, då får kapitalismen helt enkelt flytta på sig.


  Supermiljöbloggens fasta krönikörer heter Johanna Grant, Mattias Svensson, Kitty Ehn och Anders Wijkman. Åsikterna är krönikörernas egna och behöver varken spegla åsikter från övriga krönikörer eller Supermiljöbloggens skribenter.

  För diskussioner är ni välkomna till Supermiljöbloggens facebooktrådar, och för rättningar och tankar kring innehållet får ni gärna kontakta krönikören eller SMB-redaktören Beatrice Rindevall.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.