Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Klimat-smart utveckling räddar hundra miljoner människor från fattigdom

  Foto: World Economic Forum

  Idag lever över 1,2 miljarder människor i extrem fattigdom. Det varmare klimatet förväntas leda till att siffran ökar med hundra miljoner till 2030. Med en klimat-smart utveckling kan vi vända trenden, menar författarna till en ny rapport från Världsbanksgruppen.

  Uteblivna skördar på grund av mindre regn, högre matpriser, extremt väder och sjukdomar till följd av värmeböljor och översvämningar. Det är resultaten av det varmare klimatet, och problemen kommer att bli värre ju mer temperaturerna stiger. Majoriteten av världens fattiga befolkning lever i länder där matproduktionen väntas minska till följd av det varmare klimatet. I de delar av världen som kommer att drabbas värst, så lever många människor också på gränsen till fattigdom. De är mycket sårbara inför klimatförändringarna, och riskerar att falla in i fattigdom när klimatet förändrar deras livssituation.

  Jim Yong Kim, chef för Världsbanksgruppen, menar att frågan är av största vikt på klimatmötet i Paris i december:

  Den här rapporten visar tydligt och klart att det inte är möjligt att utrota fattigdomen utan att ta ett krafttag mot klimatförändringarnas inverkan i fattiga människor liv, samt att drastiskt minska farliga utsläpp. Klimatförändringarna slår hårdast mot de fattiga, och vår utmaning är att förhindra att fler faller in i extrem fattigdom på grund av dem.

  Jordbruket kommer att vara den största orsaken till framtida fattigdom, slår rapporten fast. Enligt vissa beräkningar kan produktionen från jordbruket minska med fem procent till 2030, och med så mycket som trettio procent till 2080. Samtidigt riskerar matpriserna att stiga med tolv procent till 2030, och med sjuttio procent till 2080. Detta i regioner där människor redan lägger över sextio procent av sina inkomster på mat.

  För att vända trenden måste vi klimatanpassa utvecklingen, menar Världsbanksgruppen. En klimat-smart utveckling gör att fattiga samhällen får möjlighet att bygga översvämningsdammar och varningssystem, men stöttar också med klimatanpassade grödor samt med hälsoinsatser. Naturligtvis måste också de globala utsläppen minska kraftigt.

  De fattiga får inte drabbas negativt av klimatpolitiken. Pengarna som sparas när regeringar tar bort subventionerna för fossila bränslen kan till exempel istället hjälpa fattiga hushåll med eventuella ökade bränslekostnader. Rapporten betonar också vikten av att de rika länderna också måste hjälpa till att stötta värdens fattiga befolkning i övergången till ett klimat-smart samhälle.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra