Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  I dag genomför hälso- och sjukvårdspersonal aktiva inom Extinction Rebellion en aktion på Folkhälsomyndigheten. Aktivister röker utanför Folkhälsomyndighetens lokaler och forskare sätter upp vetenskapliga artiklar om kopplingen mellan klimatkrisen och folkhälsan. 

  Dagens fredliga olydnadsaktion anordnas för att påkalla uppmärksamhet till vad Extinction Rebellion anser är undermåligt klimatarbete av Folkhälsomyndigheten.

  2021 konstaterade Världshälsoorganisationen WHO att klimatförändringarna är mänsklighetens främsta hälsohot. Enligt WHO kommer mänskligheten att uppleva katastrofala hälsokonsekvenser redan vid en global uppvärmning om 1,5 grader.

  Trots detta informerar Folkhälsomyndigheten knappt om klimatkrisens hälsoeffekter, menar Extinction Rebellion. 

  – Folkhälsomyndighetens beröringsskräck för klimatfrågan är obegriplig! Medan Världshälsoorganisationen WHO slår fast att klimatet är det största hotet mot global folkhälsa, så vägrar Folkhälsomyndigheten att ta problemet på allvar. Jag undrar själv om myndigheten är rädd för att stöta sig med vår regering, som ju för en politik som leder till ökade utsläpp, säger Björn Paxling, doktor i klinisk psykologi och aktiv inom Scientist Rebellion.

  Det här är Extinction Rebellions fjärde aktion mot Folkhälsomyndigheten. Bedömningen är att myndigheten inte agerat nämnvärt, och därför är aktivisterna alltså på plats igen. De anser att myndigheten borde ta klimatkrisens behov av förebyggande arbete på allvar, precis som man länge arbetat med att förebygga rökning.

  – Hur hade det sett ut om Folkhälsomyndigheten slutat arbeta förebyggande med rökning och istället verkat för att samhället ska anpassas till att folk får röka så mycket de vill och var de vill? Så hanterar myndigheten klimatkrisen, mänsklighetens främsta hälsohot, idag, säger Terese Nilsson, ST-läkare i Allmänmedicin och aktiv i Hälso- och sjukvårdspersonal för Extinction Rebellion.  

  Folkhälsomyndigheten är en myndighet under regeringen och styrs av regleringsbrevet. I regleringsbrevet för 2024 har regeringen en ny chans att ge uppdrag åt Folkhälsomyndigheten att aktivt arbeta förebyggande med klimathälsofrågan och med scenarier utifrån relevant forskning.

  Senast i söndags anordnade Extinction Rebellion en civil olydnadsaktion, då på Bromma flygplats, i protest mot privatflygplan. Samtliga deltagare, från undergruppen Scientist Rebellion, greps, även de som inte deltog i den civila olydnaden, utan enbart höll i banderoller och dokumenterade. Senare meddelades att samtliga inblandade släppts.

  Se Extinction Rebellions krav på Folkhälsomyndigheten i faktarutan.

  Faktarutan

  Extinction Rebellion ställer följande krav:

  • Att Folkhälsomyndigheten tydligt kommunicerar det forskningen visar: att klimatkrisen är det största hotet mot den globala hälsan.

  • Att Folkhälsomyndigheten i sin kommunikation differentierar mellan olika uppvärmningsscenarion, så att allmänheten får kunskap om skillnaden i hälsopåverkan vid 1,5, kontra 2, kontra 3–4 graders uppvärmning.

  • Att Folkhälsomyndighetens ensidiga fokus på klimatanpassning kompletteras med förebyggande åtgärder (precis som med rökning).

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!