Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Under helgen har aktivistgruppen Extinction Rebellion genomfört ”Massaktion Stockholm” på flera platser i staden. Gruppen kräver bland annat att regeringen ska uppfylla kraven för Parisavtalet och neka utbyggnaden av Preems oljeraffinaderi i Lysekil.

  Vid 05-tiden på fredagen blockerade aktivister Norrbro och Vasabron med banderoller och hindrade trafiken.

  Vi står här för att vi vill att regeringen ska behandla klimatkrisen med samma kraft som coronakrisen, med stödpaket och kraftiga åtgärder. Blir vi bortförda härifrån har vi andra saker vi kan hitta på, sa Jonas Ohlsson, talesperson för Extinction Rebellion till Aftonbladet.

  Polisen valde att lösa upp demonstrationerna med hänvisning till att gruppen saknade tillstånd samt bröt mot restriktioner om allmänna sammankomster med fler än 50 personer under pandemin. Några av aktivisterna försökte hålla sig kvar på ett fredligt sätt genom att hälla oljeliknande sörja över sig eller kedja fast sig på olika sätt.

  Demonstranterna kräver bland annat att regeringen säger nej till utbyggnaden av Preems oljeraffinaderi i Lysekil. Fram till 09.30 stod en mindre grupp aktivister utanför Preems huvudkontor i Hornsberg. Två av aktivisterna klättrade upp på taket och bytte ut Preems logga mot en mer ondskefull version.

  Andra demonstranter belyser att Sverige måste jobba hårdare för att uppfylla kraven i Parisavtalet, sluta kalhugga urskog och investera i fossila bränslen.

  Under lördagen genomfördes nya demonstrationer då bland annat ett 40-tal personer limmade fast sig på riksdagshuset. På eftermiddagen genomfördes demonstrationer på Kungsgatan i centrala Stockholm.

  Vi har försökt med lagliga metoder men vi ser inget annat val än att tillgripa olagliga metoder, sa organisationsmedlem Albin Björk till SVT Nyheter.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!