Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Golfströmmen har försvagats rapporterar forskare i Nature. Det är med mycket stor sannolikhet den största försvagningen på tusen år. FN:s klimatpanel skrev 2013 att risken att det skulle hända var 11-34 procent, men nu har det alltså redan skett. Om golfströmmen försvagas för mycket så kan den kollapsa 

  Nordatlanten mellan Kanada och Irland är i stort sett det enda området i världen där det blir kallare. Den senaste vintern var till och med den kallaste som någonsin uppmätts, trots att 2014 var det varmaste året globalt. I just det området har klimatforskarna förväntat sig en nedkylning ifall golfströmmen skulle bli svagare. En sådan försvagning av golfströmmen som skett efter 1975 har med 99 procents sannolikhet inte skett tidigare under de senaste tusen åren.

  Det talar starkt för att  försvagningen av golfströmmen inte sker på grund av naturlig variation, utan att det istället är ett resultat av den globala uppvärmningen, förklarar forskningsrapporten huvudförfattare Stefan Rahmstrof i ett blogginlägg. Forskarna har använt sig av isborrkärnor, trädringar, havs och sjösediment för att ta reda på hur temperaturen har varit sedan 900-talet.

  Golfströmmens cirkulation störs av vattnet från de på grund av klimatförändringarna smältande isarna på Grönland. Smältvattnet är mindre salt och därför lättare. När det inte sjunker ner på djupet så bromsas hela golfströmmen, förklarar artikelförfattaren Jason Box till Potsdam Institute for climate impact reaserch hemsida.

  Konsekvenserna kommer inte att bli som i hollywoodfilmen The Day After Tomorrow, men de kan ändå bli allvarliga. Ekosystemet och fisket kommer att påverkas, säger Rahmtorf  och en inbromsning av golfströmmen bidrar även till att havsytan stiger vid USA:s östkust, vilket kan påverka städer som New York och Boston. Det beror på att golfströmmen gör att vattnet i atlanten är kallare nära USA och varmare i riktning mot Europa. När golfströmmen försvagas blir det mer varmt vatten vid USA:s östkust och då varmt vatten tar större plats än kallt vatten leder det till att havsytan stiger. Om golfströmmen skulle kollapsa kan havsytan vid USA:s östkust stiga med en meter, utöver stigningen på grund av de smältande isarna, säger Rahmtorf till Washington Post. Vädersystemet i både Nordamerika och Europa kan förändras på grund av detta. Nedkylningen av norra atlanten skulle bromsa den globala uppvärmningen i Nordamerika och Europa något. Det bedöms alltså inte att den kommer att leda till att det totalt sett blir en nedkylning här, skriver Potsdam Institute.

  FN:s klimatpanel skrev 2013 att risken att golfströmmen skulle försvagas under detta århundrade  var 11-34 procent. Nu är det 2015 och golfströmmen har redan försvagats, skriver Washington Post.

  Enligt FN:s klimatpanels senaste rapport är risken för en kollaps under detta århundrade upp till 10 procent. Men enligt Rahmstorf underskattar FN:s klimatpanel risken för en kollaps.

  I golfströmmen flyter varmt vatten från mexikanska golfen upp mot västra Europa och Svalbard. Utan golfströmmen skulle det exempelvis kunna vara upp till 20 grader kallare på Norges nordkust. Söder om Grönland vänder golfströmmen  och för tillbaka kallt vatten från nordatlanten i en djup ström mot ekvatorn , den som vill läsa mer om Golfströmmen kan läsa här och mer fördjupat här. Golfströmmen är ett system som även brukar kallas för Atlantic meridional overturning circulation eller AMOC.

  Alla forskare har dock inte kommit fram till samma slutsats. I januari 2014 publicerades en forskningsrapport där slutsatsen var att golfstömmen inte minskat.

   

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.