Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Klimatforskningen har glömt människor med funktionsnedsättning

  I rapporterna från FNs klimatpanel sammanställs bland annat forskning om hur sårbara människor påverkas av klimatförändringar. Men det gäller inte alla utsatta grupper: människor med funktionsnedsättningar nämns nämligen inte alls.

  Professorn Siri Eriksen på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet har i en nyligen publicerad rapport undersökt varför människor med funktionsnedsättningar glömts i klimatforskningen.

  Eriksen var själv en av författarna till FNs klimatpanels (IPCC:s) huvudrapport 2014. FN:s klimatpanel bedriver inte själva någon forskning, utan sammanställer all världens klimatforskning, både den naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga.

  Eriksen, vars uppdrag var att sammanställa forskning om hur sårbara befolkningsgrupper påverkas av klimatförändringar, upptäckte att det helt saknades studier om hur människor med funktionsnedsättning drabbas. Det verkar som att gruppen helt har osynliggjorts av klimatforskare, även när det gäller hur de påverkas av anpassningen och omställningen av samhället till följd av klimatförändringar. Eriksen säger:

  Vi glömmer att denna gruppen har lika rättigheter som oss andra. Även när vi ska planera hur samhället ska möta klimatförändringarna som vi står inför. (reds.övers.)

  Så varför är det viktigt att denna grupp inkluderas i klimatforskningen? Klimatförändringarna bidrar till fler naturkatastrofer, och vid katastrofer där folk måste evakueras snabbt kan människor med funktionshinder få det svårt.

  Eftersom fler människor väntas behöva fly på grund av klimatförändringarna drabbar även det denna grupp extra hårt. I dagens flyktingläger vittnar många med funktionsnedsättningar om svårigheter att stå i matköer och barnens skolgång försvåras.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!