Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Klimatvärstingar gynnas av EU:s jordbruksstöd

  En ny studie visar att många miljarder av EU:s jordbruksstöd hamnar fel. Majoriteten av pengarna går till redan rika lantbruk med stora utsläpp och hög påverkan på den biologiska mångfalden.

  Ungefär 40 procent av EU:s totala budget, 60 miljarder euro, går varje år till att stötta unionens lantbrukare. Det gör jordbruksstödet CAP till EU:s absolut största utgiftspost.

  Nu har forskare funnit att stora delar av det ekonomiska stödet går till bönder med högre miljöpåverkan än andra, skriver DN.

  EU:s jordbrukspolitik styrs av nio olika hållbarhetsmål. Dessa är bland annat att stödja lantbrukarnas inkomster, en hållbar matproduktion, levande landsbygd, biologisk mångfald och klimatanpassning. Problemet är att 72 procent av pengarna enbart går till det första målet – ett inkomststöd som endast baseras på hektar mark, oavsett vad och hur som produceras där.

  Det innebär att redan stora jordägare får stora bidrag, helt utan miljökrav. Samtidigt blir det mindre pengar kvar till de andra hållbarhetsmålen. De stora verksamheter som gynnas är oftast jordbruk som odlar spannmål eller sysslar med industriell djuruppfödning. Dessa har generellt sett stora utsläpp av växthusgaser, förstör biologisk mångfald och bidrar till övergödning i närliggande vattendrag.

  Studien går inte in på enskilda länder men det samma gäller för Sverige. I Sverige hör slättbygden till de rikare och mer miljöbelastande områdena, medan jordbruk i skogsbygd i hög grad bidrar till biologisk mångfald i form av naturbetesmark och som har relativa låga inkomster, säger Mark Brady, en av författarna bakom studien till DN.

  Just nu pågår förhandlingar med att omförhandla CAP. Det finns i nuläget inga förslag att minska inkomststödet till förmån för miljöåtgärder.

  Stödet borde användas för att betala för mindre intensiva odlingar och djuruppfödningar och på så sätt minska utsläpp. Pengarna behöver omfördelas så att en betydligt större andel går till att stödja olika typer av mål, i synnerhet klimat- och miljöåtgärder. Annars kan vi inte nå de uppsatta målen, säger Mark Brady.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!